Всекидневните ритуали

Всекидневните ритуали - трите чаши кафе на ден, обедната разходка и  четенето на книга преди лягане имат помежду си нещо общо. Те са рутинни неща или един вид ритуали, макар и малки, които обаче не са маловажни за благоразположението на

2010-07-08 19:58:04
Всекидневните ритуали
Всекидневните ритуали - трите чаши кафе на ден, обедната разходка и  четенето на книга преди лягане имат помежду си нещо общо.

Те са рутинни неща или един вид ритуали, макар и малки, които обаче не са маловажни за благоразположението на човек,.  Едва когато той  ги пропусне, разбира колко са важни те.  Тогава човек се чувства неспокоен и недоволен.

Според  хамбургския психолог Михаел Шелберг, причина за това некомфортно състояние е, че ритуалите, които са част от всекидневието, успокояват.

Редовно повтарящите се действия следват модел, който не се променя. Хората не ги направляват, а са направлявани от тях. Те са именно моментите на размисъл, те са тази част от деня, когато мислите се реят и човек може да се отпусне. Рутинните действия са сценарият, който  всеки човек следва.

Човешкият мозък непрекъснато търси някаква  структура. Ако тя липсва или започва да има някаква засечка, то това води до чувство на несигурност.

Установеният ред се превръща в проблем, когато той трябва да се спазва независимо от обстоятелствата.  Тогава тези рутинни действия се превръщат в натрапчивост, така смятат  психолозите. 
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия