Днес православната църква чества Великомъченица Света Неделя-Кириакия

Днес почитаме паметта на Света мъченица Недел-Кириакия. Тя е родена в Мала Азия. Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Света великомъченица Кириакия е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт

2010-07-07 15:14:01
Днес православната църква чества Великомъченица Света Неделя-Кириакия
Днес почитаме паметта на Света мъченица Недел-Кириакия. Тя е родена в Мала Азия. Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие.

Света великомъченица Кириакия е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт малка родителите й я запознали с истините на Христовото благовестие и тя о рано се посветила на служене на Бога, като водила целомъдрен и благочестив живот.

Когато император Диоклетиан отново подхванал гоненията против християните, опитвайки се с мъчения и заплахи да накарат християните да се отричат от Христа и да правят приношения на идолите, пострадали родителите на Кириакия, както  и тя самата.

Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на Неделя изповядва християнската вяра. Императорът заточил родителите й в град Мелитин, а Неделя била подложена на жестоки мъчения.

Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Затваряли я, мъчили я, горили я, гола я влачили из града, били я с камшици и безпощадно забивали в тялото й нажежени железа. Но поддържана от Божията благодат, мъченицата чудодейно се изправяла всеки път.  Застанала във всеоръжието на вярата, тя отговаряла на мъчителите си с думите на апостола: "Когато съм немощна, тогава съм силна"  и хиляди други мъки да измислите, "за мене животът е Христос, а смъртта - придобивка".С думи мъченицата учела колебливите да странят от идолите и твърдо да вярват в Разпнатия и в християнското благочестие. Осъдили я да бъде посечена с меч. Разрешили й да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, преди  да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 г.

В началото на Второто българско царство (1185-1422) светите мощи на великомъченица Кириакия били донесени във Велико Търново, а след столетия народна почит и преклонение към мъченицата, св. Евтимий Търновски  описал нейния живот и страдания, превеждайки от гръцки на старобългарски името й Света Неделя. През 1866 г. църковната служба за Света Неделя е преведена от гръцки на църковнославянски. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия