Финансиране на университетите - според рейтинга на специалностите

Рейтингът на специалностите и научният потенциал на университетите ще са в основата на финансирането на висшите учебни заведения в страната. Това разкри вчера министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Той поясни, че рейти

2010-07-06 16:29:02
Финансиране на университетите - според рейтинга на специалностите
Рейтингът на специалностите и научният потенциал на университетите ще са в основата на финансирането на висшите учебни заведения в страната. Това разкри вчера министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Той поясни, че рейтингът на специалностите, който ще стане факт до октомври месец тази година, ще определя кои направления в кои университети ще бъдат по-добре финансирани от държавата. Специалностите, в които предлаганото образование е на по-високо ниво и реализацията на завършилите студенти е по-добра, ще разполагат с по-голяма част от дефицитните бюджетни средства.

Просветният министър също така разкри, че вече е завършен първият етап от изследването на научния потенциал на университетите и сега предстои да бъде избрана чуждестранна агенция, която да състави експертна оценка по определени стандарти.

Според Игнатов, рейтингът на специалностите ще бъде много по-различен от очакваното. На този етап вече е ясно, че юристите, завършили Югозападния университет в Благоевград, са най-високоплатени, въпреки че досега Софийският университет се славеше с най-добрата подготовка в областта на правото.

Най-голяма реализация пък имат завършилите медицински специалности.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия