Смята се, че този тип бански съществува отдавна - още по времето на Римската империя. На мозайка от 3-4 в.сл. Хр. са нарисувани гимнастички, облечени в бикини. В развалините на Помпей пък били намерени подобие на бикини.

Официалната история на един от най-популярните женски костюми започва на 05.07.1946 година. Тогава за пръв път Мишелин Бернадини представила на публиката новия бански костюм. Произходът на името е от атола Бикини в Тихия океан, там Съединените Американски Щати използват атомна бомба. Първоначално в по-консервативните страни като Португалия, Испания и Италия бикините били забранени. Моралните организации искали от Холивуд да изрежат всички сцени, където има жени, облечени с бикини.

Едва десет години по-късно хората свикнали с този плажен костюм и не го считали за нещо мръснишко и неморално. През 60те години на 20-ти в Америка бикини станали хит. Десет години по-късно на пазара се появиха бикини с танга (по-известни като прашки). През 1990 година на мода бяха спортните модели бански.
Автор: Ралица Солакова