4 Юли - Национален празник на САЩ

Днес е 4 юли, Националният празник на САЩ - Денят на независимостта. На този ден през 1776 г.  от Конгреса е одобрена  Декларацията за независимост. Тя  е  документ приет от Континенталния конгрес , с който  се обяв

2010-07-04 14:59:58
4 Юли - Национален празник на САЩ

Днес е 4 юли, Националният празник на САЩ - Денят на независимостта. На този ден през 1776 г.  от Конгреса е одобрена  Декларацията за независимост.

Тя  е  документ приет от Континенталния конгрес , с който  се обявява, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати”.


Декларацията е съставена от Томас Джеферсън. Тя дава официално обяснение за причините, поради които Конгреса е гласувал обявяване на независимостта.


Първата годишнина от Деня на независимостта на САЩ е отбелязана особено тържествено във Филаделфия /щата Пенсилвания/, където заседава правителството на новата страна. В града бият камбани, звучат оръдейни залпове. Въпреки това,  4 юли става национален празник едва през 1941 г.

Декларацията заимства две теми от философията на Джон Лок: индивидуалните права и правото на революция. Известното встъпление на Декларацията, написано от Томас Джеферсън гласи: Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждими права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие.

Декларацията завършва с думите: Ето защо ние, представителите на Съединените американски щати, в Общия конгрес, събрани, обръщайки се към Върховния съдия на света за нравствеността на нашите намерения, в името и с властта на добрите хора на тези колонии, тържествено оповестяваме и обявяваме, че тези Съединени колонии са и по право трябва да бъдат свободни и независими щати … И в подкрепа на тази декларация, с твърдо упование в покровителството на божественото Провидение, взаимно си заклеваме нашите животи, състояния и свещена чест.

В Деня на независимостта са затворени всички държавни учреждения на САЩ. Главният американски празник се отбелязва из цялата страна с фойерверки, пикници с традиционното барбекю, чипс и картофена салата.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия