Юношеството - тази трудна възраст

Един от най-трудните и повратни моменти в живота на човека е юношеството. Това е период на преминаване от ранната към зрялата възраст, който е твърде изтощителен и изисква голям разход на физическа и психическа енергия. Развити

2010-07-03 18:00:53
Юношеството - тази трудна възраст

Един от най-трудните и повратни моменти в живота на човека е юношеството. Това е период на преминаване от ранната към зрялата възраст, който е твърде изтощителен и изисква голям разход на физическа и психическа енергия.


Развитието на детския организъм е свързано с изменения във функциите на нервната система и емоционалната сфера. За няколко години цялото тяло се променя, нараства костната и мускулната система, увеличава се теглото, нараства чувството са самостоятелност и независимост, появява се стремеж към постепенно откъсване от родителската опека и за изява на собствена индивидуалност.


Това предразполага и родители, и деца към появата на сериозни психопатологии, болезнени преживявания и драматични ситуаиции.


Най-смущаваща е хормоналната промяна на младите хора , която буквално за месеци преобразява детския организъм. При момчетата започва мутирането на гласа, а при момичетата се оформят гърдите, закръглят се ханшът и бедрата. Няма такъв еквивалент в живота на човека като юношеството. Обикновено, този период е доста смущаващ и за двата пола. Тийнейджърите започват да се застояват с часове пред огледалото, изследват външността си, променят прическата и облеклото си, като се стараят да приличат на любимите си актьори или попзвезди.

.

Според проучванията на около 13-14-годишна възраст юношите вече са изпитали тръпките на първата любов, опитали са първата целувка, а към 16-17- годишна възраст са имали и първия си сексуален контакт /напоследък и в много по-ранна възраст/.


Мина времето, когато момичетата смятаха, че може да се забраменее от целувка по бузата. Сега понякога и момчета, и момичета често знаят повече за човешката анатомия и сексуалните проблеми / контрацептиви, болести, предавани по полов път, ерогенни зони и оргазъм/ от своите родители.


И тук родителите все пак трябва да влязат в ролята си. Темата за секса вече не е табу, но не трябва да се оставя само на улицата, приятелите и учителите...Родителските съвети, откровените разговори могат да помогнат за по-безболезнено преминаване през любовните трепети, защото, въпреки че на юношите са им ясни техническите и теоретическите аспекти на сексологията, липсва им опитът. Тук родителската помощ е от съществено значение.


Няма рецепта за поведението на родителите към порасналите им деца. Но те трябва да намеят правилния път за общуване с тах , защото най-малката нетактичност може да предизвика отчуждение, бягсгтво от дома, истерии, посягане към алкохола и дрогата, отчаяние, стигащо дори до самоубийвство...


Доста са нещата, които не трябва да правят родителите, но някои са от особено значение. Не трябва да любопитстват и да четат писмата на децата си, да не претърсват чантите и чекмеджетата им, не трябва да разрешават и забранява всичко, не трябва да се задават прибързано нетактични въпроси , не трябва да се подиграват на техните идоли...


Изобщо, от родителите се изисква п-дълбоко познаване на вътрешния интимен живот, на бързите биологични промени и психическото развитие на тийнейджърите, те трябва да се опитат да създадат най-благоприятните условия за развитието на децатаси, защото те са най-скъпото нещо на света.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия