Днес отбелязваме празника Св. Врач

 Днес православната църква   отбелязва празника св. Врач. Това е   християнски празник, който се  чества на 1 юли  и е  посветен на светите братя безсребреници Козма и Дамян. Това е  денят  на билкарите и ле

2010-07-01 11:22:39
Днес отбелязваме празника Св. Врач

 Днес православната църква   отбелязва празника св. Врач. Това е   християнски празник, който се  чества на 1 юли  и е  посветен на светите братя безсребреници Козма и Дамян. Това е  денят  на билкарите и лечителите.


Много чудни изцеления приписват преданията на двамата братя лечители. Много предания разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата - да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това.


Веднъж излекували една богата и пребогати жена - Паладия - от тежка и неизлечима болест. Дълго им се молила тя да ги възнагради, какви ли не скъпи дарове им предлагала. Накрая по-малкия, Дамян, склонил да вземе 3 яйца - като знак и символ на Светата троица. Разсърдил се Козма, отрекъл се от него пред всички - в един гроб с брат му да не го полагат.


Станало  обаче така, че Козма умрял пръв, а когато и Дамян го последвал, хората все пак решили, че е тежка тази клетва за двамата братя, които цял живот заедно церели, заедно радост и живот давали. Положили ги в един гроб. Гробът им е в Сирия  и досега се почита.



Българинът нарича летния празник на двамата братя Свети Врач . На него празнуват всички врачки, баячки, народни лечители и билкари. Ако на 1 юли някой види рано призори странни жени да редят и да подреждат треви на купчинка, познава ги веднага - разпределят билките, събрани на Еньовден , подреждат ги за различни болести, оставят ги за годината, която идва.


Вечерта срещу празника болни, недъгави и слепи отиват и преспиват в църква или параклис на светците. Сутринта се мият с лековита вода от аязмата. Обрича  се и курбан на лечителите. Меси се хляб и се раздава за здраве. Врачки и баячки, народни лечители разпределят и сортират набраните на Еньовден  и изсъхнали вече билки.

На този ден жените не работят нищо, за да не се разболеят семействата им и домашните животни. Народните лечители не работят на празника на своите покровители, защото "няма да им се хване лекът". 


Честит имен ден на всички с името Козма и Дамян.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия