Нямаме държава, но имаме Читанка

Най-големият сайт за безплатно четене в България наскоро бе спрян със зрелищна акция на ГДБОП. Пиратите, обаче, в страната се оказаха повече и по-силни дори от МВР и още на следващия ден се пръкнаха няколко уеб сайта, които предоставяха информация за

2010-07-01 11:14:51
Нямаме държава, но имаме Читанка
Най-големият сайт за безплатно четене в България наскоро бе спрян със зрелищна акция на ГДБОП. Пиратите, обаче, в страната се оказаха повече и по-силни дори от МВР и още на следващия ден се пръкнаха няколко уеб сайта, които предоставяха информация за това - как да се изтегли цялата "библиотека" на Читанка.

Не е тайна, че един от новите адреси на Читанка е явна подигравка: chitanka.GDBOP.com. Седмица след спирането на сайта и след стотици статии, интервюта и  репортажи по темата, положението е следното - вече има 3 идентични версии на сайта Читанка. Освен това, сайтът се разпространява като статична версия по различни торент тракери и, ако  преди някой е искал да прочете само един автор или произведение, то сега получава хиляди произведения накуп.

Пиратлъкът и беззаконието до такава степен са навлезли в обществото ни, че всички са готови да защитават и подпомагат нарушителите, готови са да понесат тяхната вина, готови са да говорят откровени глупости по медии само и само в България законите да не се спазват и пиратлъкът да продължава. Държавата пък с тази акция "пръдна зад къщата" на Читанка. Твърдим това с пълна отговорност,  тъй като ГДБОП не се зае с изземването или спирането на новия/те сайт(тове), които се намират на сървърите на една от най-големите хостинг компании в страната и могат да бъдат индентифицирани бързо и лесно. Няма подобни действия. Няма никакви действия!

Защо ли се чудите вие? Защо ли, когато някой се вози без билет в трамвая/влака и контрольорът иска да го глоби, всички защитават нередовния пътник? Защото сме в Държавата на Измамниците, Крадците и Селските тарикати. Държавата, в която дори на организаторите на акцията не им пука, че им се изсмиват в лицето,  държавата, в която да си крадец и мутра е по-престижно, отколкото да си учител или лекар, държавата, в която успехът се мери с модела на мобилния телефон, а интелектът - спрямо броя на дребните далаверки, за които не са ви хванали (още).

Запомнете: Нарушаването на авторските права е престъпление! Всяко различно твърдение е признак на некомпетентност! Ние се обявяваме категорично против нарушаването на авторските права на автори, преводачи и  издатели. Спирането на нелегалните български сайтове е задължително и част от нашето бъдеще. Колкото по-рано стане това, толкова по-рано ще можем да се наречем Държава.

Честито на всички, които днес осъзнаха, че държава няма! Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия