Страховете не са толкова страшни

Всеки човек се страхува от нещо - от паяци, от тъмното, да лети със самолет...Невъзможно е да се избавим от страховете си, но можем поне да се опитаме да ги опитомим. Страхът съществува откакто съществува човекът. Според учените,   за

2010-06-30 17:15:07
Страховете не са толкова страшни
Всеки човек се страхува от нещо - от паяци, от тъмното, да лети със самолет...Невъзможно е да се избавим от страховете си, но можем поне да се опитаме да ги опитомим.

Страхът съществува откакто съществува човекът. Според учените,   за способността да се страхуваме отговаря най-древният участък от нашия мозък. Много страхове имат дълбоки корени, които отвеждат в миналото...Най-древните страхове - от тъмното, от смъртта, от глада и досега са присъщи на всички.

Здравите хора се страхуват  само при реална опасност, ако човек, например, е изгубил работата си или пък е нападнат от хищник. Тогава той  отделя адреналин, кръвното скача, за да може да се действа мигновено.

Ако, обаче, вие  се страхувате от нещо предварително,  имате фобия. Това е вид невроза, при която възниква необоснован страх.  Не трябва да се бърка страхът с фобията, тя е сериозно заболяване, което трябва да се лекува не само с помощта на психотерапевт, но и с лекарства. 

Фобията преследва, тя е  прилепчив страх, който живее постоянно в душата. Някои хора до смърт се боят от брака, други от затворени пространства или височина...Фобиите са повече от хиляда вида и това не е проява на каприз.

Психолозите смятат, че най-много страхове идват още от детството. За да се избави детето от страха, достатъчно е майката само да го притисне към гърците си. Но откъсвайки се от не,  на него му е все по-трудно да се справя  със своите страхове.

Те са свързани най-често с физическа заплаха -  от високо, дълбоко, ухапване от животни...За да могат децата да  преодолеят своите страхове,   най-важно е информирането,  присъствието на човек, който може да им помогне и последователен опит.
Последният начин на преодоляване децата по-късно практикуват сами. Те търсят риска, за да се развиват. Малкият човек обикновено надраства страховете си, но някои от тях остават за цял живот.

Любопитно е, че страхът не само плаши, но и привлича. Според психолозите, всеки има нужда да преживее някакви страхове, защото преодоляването им придава самоувереност. Според учените, за да се избави от страха си, човек трябва да го преживее нарочно. Затова децата играят на война,  тийнейджърите унищожават компютърни чудовища, а възрастните пък гледат филми на ужасите.

Много важно е да си признаем, че страхът е част от нас, но  и  да знаем, че ще дойде време, когато ще го овладеем.

За да се преборим със страховете си, според психолозите,  трябва да правим точно това, от което се  страхуваме.  Ако се страхуваме да се возим в асансьор - да не го избягваме, ако се страхуваме да скачаме във вода - да го правим...Когато стане ясно, че страхът настъпва, издишайте дълбоко, изтласкайте от себе си напрежението и  той  ще си отиде.

Понякога,  за да се избавят от страха, хората употребяват алкохол. Има обаче,  множество много по-подходящи начини за борба с това чувство.

Танцуването, например,  се справя със страха мигновено. Така че, ако се страхувате, танцувайте. Щом успеете да се отпуснете , пожелайте си това, от което се страхувате. Тогава ще видите, че страхът нищо не може да ви направи... Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия