Националният исторически  музей открива нова експозиция - "Съкровищата на одриските воини". Осем  български музеи изваждат в Бояна находките си на тази уникална изложба.

Именно затова изложбата е униканла като цяло, защото е резултат от обединените усилия на 8-те музея - НИМ, Националния археологически музей и музеите от Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Нова Загора и Казанлък. Там  са били земите на древното царство на одрисите, които  са били най-голямото и мощно тракийско племе.

На експозицията могат да се видят над 300 интересни предмета, принадлежали на одриската аристокрация, които са били открити в надгробни могили.

От изложбата става ясно, че за нашите предци среброто,  златото и бронзът не са били лукс, а нещо съвсем нормално в бита.


От гроба на тракийски принц от 4-ти век пр. Хр. са намерените находки от ямболското село Златиница. Те се показваст за първи път, събрани на едно място. Посетители могат да видят златен венец с апликации, пръстен-печат, наколенник, два  сребърни ритона, желязна ризница със защитна яка...

На изложбата можем да видим бронзовият шлем на цар Севт III , който е открит от покойния  археолог Георги Китов в гробницата под Голямата косматка край Казанлък.

Интерес представляват и намерените в Сливенско златен нагръдник и фиала, както и част от златна огърлица.

За първи път са изложени и двете златни фиали, открити край село Даскал Атанасово, Старозагорско.

Уникални са и лабрисите - двойните брадви от местността Кози грамади, като най-малката от тях е позлатена. 

На експозицията е изложена рамфея, с дълго 1,4 м острие, която еднакво добре  е вършила работа и като копие, и  като меч.

Изложбата ще гостува в НИМ до края на октомври.    
Автор: Албена Иванова