Световноизвестна авторка оцени БГ тийнейджъри

На 19 юни 2010 г., точно в 12 часа, в царствената обстановка на Националния етнографски музей станаха ясни имената на двамата победители в конкурса за къс разказ „Прелестни създания”. В сезона на таласъми, върколаци и вампири  изд

2010-06-21 16:51:43
Световноизвестна авторка оцени БГ тийнейджъри
На 19 юни 2010 г., точно в 12 часа, в царствената обстановка на Националния етнографски музей станаха ясни имената на двамата победители в конкурса за къс разказ „Прелестни създания”.

В сезона на таласъми, върколаци и вампири  издателство „Кръгозор” и списание „Тема” заедно с teenproblem.net решиха да провокират българския тийнейджър. И той да пише. Да твори и да създава светове, населени с „прелестни” създания - митични, популярни или измислени от самия него. Опитът беше повече от успешен.

В издателството пристигнаха над 110 произведения. Млади творци от цяла България бяха впечатлени от идеята да покажат съществата, бродещи в сънищата им. Възможността да посетят замъка на Дракула стимулира мозъчния им капацитет допълнително.

Самата суперуспешна авторка на „Тръпка” Маги Стийвотър сподели личното си очарование от произведенията на малките български творци, като ги посъветва да вплитат в текста си повече от самите себе си, за да може читателят да бъде по-съпричастен с тях, да изпита техните емоции. „Не забравяйте да вложите елементи от реалността, да има реални ситуации, дори когато историята, която пишете, е част от измислен и фантастичен свят.”

След  конкурса журито обобщи, че въображението на всички участници без изключение прави силно впечатление Както всички тийнейджъри по света, българските деца са изключително романтични и любовта много често е център на техните разкази. Може би заради т.нар. „трудна възраст”, в която са повечето от тях, или пък заради типичния мрачен и тежък балкански темперамент, любовта в повечето случаи е представена като трагична, нещастна и безнадеждна.

В разказите  от конкурса „Прелестни създания” (могат  да бъдат открити на www.teen.kragozor.com) има всичко – любов и смърт, магии, създания със свръхестествени сили, вампири, самодиви, лами и змейове, орисници... Има смях и мъничко надежда. Това пролича от разказите на избраните победители.

В категорията 5.-8. клас голямата награда спечели Мария Белчева с разказа „Нимфата”. Авторският глас и майсторски развитите образи спечелиха сърцата на журито с 6:1 гласа. 13-годишното момиче от град Казанлък ще заведе своята майка на екскурзия в Румъния, осигурена с любезната подкрепа на Атлас-Ес.

Другият победител, който ще обиколи замъка на граф Дракула, съпровождан от умелите екскурзоводи на туристическа агенция Атлас-Ес, е Ани Ташева. 18-годишното момиче впечатли със своето произведение „Приказка без начало”, разкриваща свят с домашни богове и богини, които осъзнават последствията от своите сили и правят своя избор.
 
„Ние искаме да виждаме децата си по-позитивни, но те са повече скептични. Журито търсеше положителни послания и награди тях, но в повечето текстове ги нямаше. Конкурсът показа колко голямо е станало противоречието между света на младите и света на възрастните”, обобщи резултатите г-жа Стефка Ангелова, управител на ИК „Кръгозор”.

Всички  финалисти в националния конкурс  за къс разказ „Прелестни създания”  получиха прелестни грамоти, ваучери за покупка на книги, книгата „Прелестни създания”, както и еднодневна екскурзия за двама до красиво място в нашата родина. Пишещите таланти бяха лично поздравени от вокално-театрална формация „Врабчета”, които зарадваха с изпълненията си цялата зала. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия