Седемте чудеса на ...България - част 2

4. Несебър е  един от най-старите градове в Европа, основан  3000 години преди Христа от траките. Считан е за  най-богатия  град  на архитектурни  паметници от средновековна България със своите 23 църкви и останки

2010-06-20 00:24:10
Седемте чудеса на ...България - част 2


4. Несебър е  един от най-старите градове в Европа, основан  3000 години преди Христа от траките. Считан е за  най-богатия  град  на архитектурни  паметници от средновековна България със своите 23 църкви и останки  от раннохристиянска базилика до куполна византийска църква.


Градът е пълен с образци, отразяващи архитектурното и художественото влияние на гръцката, римската и византийската епоха. Старият град е дълъг само 850 и широк 350 метра. През различните периоди на своето съществуване  е загубил 1/3 от територията си, която е пропаднала в морето. Останки от крепостните му стени и сега могат да се видят под водата на около 80 м от брега.


До наши дни се е запазила единствено Западната крепостна стена с портата,която е отбранявала града откъм сушата. Несебърският полуостров - античната Месамбрия, наричана в ранното средновековие  Месемврия, а по-късно и Несебър, е заселена преди повече от три хилядолетия в края на бронзовата епоха. Древните траки са го нарекли Мелсамбрия, което на техен език означава градът на Мелса - легендарният съзадател на селището.



В България има и други паметници,които още не са включени в листата на ЮНЕСКО, но заслужават в бъдеще да попаднат  там поради своята уникалност и световна известност.


Ето три от тях:


5. Перперикон е свещен скален град и крепост, най-големият мегалит на Балканите и в Европа. Разпространено е вярването, че мегалитите притежават изцелителна и магична сила. Най-известният мегалит в света е паметникът Стоунхендж.


Смята се, че точно на Перперикон се е намирало търсеното от цяло столетие прочуто в античността прорицалище на бог Дионис. Върху специален олтар се извършвал виненоогнен обряд и според височината на пламъците се съдело за силата на предсказанието.


С прорицанията на светилището се занимавали жреците от тракийското племе беси. Още в края на 19-ти век Константин Иречек съобщава за средновековната крепост - Хиперперикон, макар лично да не е посещавал месността.



6. Тракийската гробница в Старосел е най-голямата тракийска храм-гробница в Югоизточна Европа, датирана в края на 5-ти и началото на 4-ти век пр. Хр. Смята се, че е на Ситалк, могищия цар на Одриското тракийско царство.


Гробницата е разположена в могила с височина 20 м и диаметър 85 м. Входът на светилището е висок 1,60 м. Гробницата е изградена от добре обработени каменни блокове, захванати помежду си с железни скоби, залети  с олово. Огромно стълбище с постаменти, на които са стояли два лъва, води до храма.


Старосел е култов комплекс. В България тракийските могили  са около 60 000. От тях са изучени около хиляда,като в единайсет са открити гробници.   



7. Светилището в с. Татул е първият надземен тракийски храм - хероон,изключителен култов център отпреди почти 4000 години, значим за цялото Източно Средиземноморие.
Предполага се, че тук се намира гробът на легендарния тракийски певец и герой Орфей. Освен светилище за принасяне на жертви на древните тракийски божества, Татул е бил и своеобразна обсерватория за наблюдения на изгрева и залеза на слънцето.


Според Кенет Гарет - фотограф на "National Geographic", Перперикон и Татул   се нареждат до египетските пирамиди и пирамидите на маите в Средна Америка. 

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия