Платените студенти с двойна такса

Всеки студент, който не успее да  влезе  държавна поръчка  медицина, ще трябва да брои 30 000 лева за платено обучени. Платените кандидат-лекари ще трябва да плащат по 6000 лева на година. Таксата е двойно повече от приетите държавн

2010-06-17 11:14:06
Платените студенти с двойна такса
Всеки студент, който не успее да  влезе  държавна поръчка  медицина, ще трябва да брои 30 000 лева за платено обучени. Платените кандидат-лекари ще трябва да плащат по 6000 лева на година. Таксата е двойно повече от приетите държавна поръчка.

По принцип таксите ще бъдат  определени  от   поправките в Закона за висшето образование, но още отсега се знае, че  таксите за платено обучение, не могат да бъдат
по-големи от държавните, умножени по две. В момента средно за страната таксата е 866 лева.


Всеки университет обаче има право да определи по-ниска такса, която обаче не може да пада по-ниско от тази  на държавна поръчка.


В момента новият закон  се пише от депутатите от ГЕРБ и  трябва да бъде внесен в парламента до края на юни.


В Софийския университет оценката от матурите ще важи за 76 специалности от общо 96. Тези, които искат резултата от матурата да се зачита, ще трябва изрично да упоменат това във формулярите за кандидатстване, както и да платят  такса от 30 лева за признаване  на оценката. В зависимост от специалността,  тази оценка ще се умножи с коефициент от 2 до 2,8.  Засега с матура няма да може да се кандидатства обаче  в право, международни отношения, стопанско управление, европеистика и икономика. Задължителен е изпитът по български език за специалността българска  филология.



Спрямо миналата година, броят на кандидатите за Софийски университет се е увеличил. Тези, които ще се включат в редовната кандидатстудентска кампания ще трябва да подадат документите си от 28 юни до 9 юли. Университетът ще приеме общо 4000 студенти и 542 задочници.


Тази година има една новост в Софийския университет. Приемът за магистри става целогодишен, а младежите ще могат да държат изпити за магистърска степен, още преди да са взели диплома за бакалаври. Обучението на бъдещите магистри ще бъде съобразено с тяхното работно време. Младежите ще получават сертификати за положените изпити, дори и ако не са завършили цялата си магистратура. Това ще им позволи на по-късен етап да продължат следването си.


Специализантите по медицина пък искат да получават заплата по време на обучението си в болниците. Според наредба на здравното министерство от тази година те трябва да получават по 1,5 минимална заплата.   Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия