Какво да пием по време на горещините, за да утолим жаждата?

Когато температурите навън са нормални, организмът на човек изпарява близо 2-2.5 литра за 24 часа. Но при горещини може да изпари до 4 литра за едно денонощие. Човек ожаднява, когато загуби 1 литър течност, при 2 литра функциите на мозъка стават по-б

2010-06-16 13:45:49
Какво да пием по време на горещините, за да утолим жаждата?
Когато температурите навън са нормални, организмът на човек изпарява близо 2-2.5 литра за 24 часа. Но при горещини може да изпари до 4 литра за едно денонощие. Човек ожаднява, когато загуби 1 литър течност, при 2 литра функциите на мозъка стават по-бавни, при 3 литра на човек почва да му се вие свят, при 4 литра човек може да изпадне в безсъзнание.

1/3 от нужните течности може да се набавят чрез хляба, плодовете, зеленчуците и супите, но останалите 2/3 трябва  да се приемат под формата на течност. Вижте какви напитки трябва да пие човек, за да утоли жаждата си и да си набави нужното количество течности.

Чай (5 точки)

Това е най-добрата напитка за утоляване на жаждата. В черния чай се съдържа кофеин, който тонизира организма. В зеления чай има витамин Р, който оказва благоприятно влияние върху кръвоносните съдове. Консумацията на топъл зелен чай защитава кожата от ултравиолетовите лъчи. Човек обаче не трябва да пие повече от 8 чаши дневно чай.

Вода (4 точки)

Повечето хора утоляват жаждата си именно с вода. В нея има много соли и биологични активни вещества. Тя освежава и премахва умората. Който няма гастрит или язва на стомаха, може да си позволи да пие газирана вода, понеже тя утолява жаждата повече. В нея има въглеродна киселина, която като попадне в устата, предизвиква силно слюноотделяне и така човек се чувства по-малко жаден. Пийте вода със стайна температура, избягвайте консумацията на леденостудена вода, колкото и да ви е приятно, защото е опасно, когато на човек му е топло, да приема прекалено студени храни и напитки.

Кисело мляко (4 точки)

Йогуртът и айрянът се усвояват много бързо от организма и утоляват жаждата доста бързо. Киселото мляко може да се консумира заедно със сладки плодове и зеленчуци. Хората, които имат проблеми с млечната захар, може спокойно да консумират кисело мляко, защото по време на ферментация лактозата се преобразува в млечна киселина.

Сокове (3 точки)

Когато навън е много горещи, човек може да утоли жаждата си, като консумира сок от домати, вишни, сливи и грейпфрут. Вкусът на тези кисели плодове дразни лигавицата, отделя се повече слюнка и по този начин човек не е така жаден. За организма са по-полезни соковете от месестата част на плодове, но пък не утоляват така добре жаждата. Не пийте сок, който е приготвен от сух концентрат.

Прясно мляко (3 точки)

Редовната консумация на прясно мляко премахва стреса, предпазва организма от рак на гърдата и от остеопороза, също така намалява кръвното налягане и помага на организма ни да не трупаме излишни килограми. През лятото пийте предимно нискомаслено мляко и го разреждайте с вода. Избягвайте да пиете мляко след ядене, защото се намалява секрецията на стомашния сок.

Компот (2 точки)

Той не е точно напитка, но сокът от компота става за пиене. В него има голямо количество захар и затова не утолява жаждата така добре. Ако все пак обичате компоти и сте решили да изпиете един, хубаво е да го разредите с вода. Не пийте прекалено студен компот, опасно е!

Бира (2 точки)

Бирата е алкохолна напитка, а спиртните напитки не умеят да възстановяват загубата на вода. Освен това е и доста калорична. Затова в горещините не й се доверявайте. Въпреки това тя е полезна и може от време на време да пиете по една биричка, защото влияе благоприятно върху бъбреците и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Лимонада (1 точка)

Преди време в лимонадата е имало малко количество захар, цитрусов сок с вода и стрита лимонова кора. Но в днешно време вместо плодови сиропи има концентрати, ароматизатори, оцветители, консерванти и добавки. Именно заради това лимонадата по никакъв начин не утолява жаждата, напротив, след като изпием чаша от нея, ние се чувстваме още по-жадни.
Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия