Защо жените се смятат за дебели?

Учени от лондонския Юнивърсити колидж дадоха обяснение на въпроса, защо повечето жени се смятат за дебели, много често дори когато теглото им е под или в границите на нормалното. Оказва се, че човешкият мозък възприема собственото тяло с напълн

2010-06-15 18:26:42
Защо жените се смятат за дебели?
Учени от лондонския Юнивърсити колидж дадоха обяснение на въпроса, защо повечето жени се смятат за дебели, много често дори когато теглото им е под или в границите на нормалното.

Оказва се, че човешкият мозък възприема собственото тяло с напълно изкривена визия. В него то изглежда до 2/3 по-широко, а ръстът – до 1/3 по-нисък, отколкото реално е.

Подобно явление се наблюдава и при мъжете, но при тях е по-слабо изявено, тъй като те не са чак толкова чувствителни към формите на тялото си и по-рядко се сещат да се погледнат в огледалото.

В рамките на същото изследване учените са забелязал и, че човешкият мозък си представя разстоянието между показалеца и палеца на ръката с 69% по-голямо, отколкото е в действителност.

Резултатите от изследването дават възможност на учените да разработят нови и по-ефективни методи в борбата с хранителните разстройства, от които все повече млади жени страдат в световен мащаб.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия