Влизат в сила нови промени в Закона за автобусния транспорт за превоз на деца и ученици

Според новите промени в Закона за автобусните превози, които са подготвени от Министерството на транспорта, само рейсове до 10 години ще могат да превозват ученици. Училищата или фирми, организиращи екскурзии, които допуснат превозването на

2010-06-15 13:54:13
Влизат в сила нови промени в Закона за автобусния транспорт  за превоз на деца и ученици
Според новите промени в Закона за автобусните превози, които са подготвени от Министерството на транспорта, само рейсове до 10 години ще могат да превозват ученици.


Училищата или фирми, организиращи екскурзии, които допуснат превозването на деца с автобуси над 10 години, подлежат на глоба от 10 000 лева. При повторно нарушение, глобата става 20 000 лева, както и отнемане на лиценз на транспортната фирма.



Освен  тези промени в закона, Министерството връща и "звезди" за рейсовете за екскурзии на ученици. Идеята е да се осигури не само техническа изправност на  автобусите, но и комфортно пътуване на децата.


Шофьорите пък, които ще возят деца и ученици, не трябва да бъдат по-млади от 25 и по-стари от 60 години. При нарушение на изискването глобата също е 10 000 лева.
Трябва да се предприемат и мерки за безопасно качване  и слизане на децата от автобуса. Ако отговорните за това  лица не го направят,  глобата е 5000 лева.  В европейските страни това става с подаване на специален  светлинен сигнал. Група от повече от 10 деца трябва да има най-малко двама придружители.    Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия