Днес е Видовден

 Видовден е  всенароден празник в Сърбия . У нас той се чества най-вече в западните райони на Годечко, Трънско и Брезнишко.  Отбелязва се на 15 юни. Религиозната същност на празника не е добре позната. Според едно народно повер

2010-06-15 13:43:11
Днес е Видовден

 Видовден е  всенароден празник в Сърбия . У нас той се чества най-вече в западните райони на Годечко, Трънско и Брезнишко.  Отбелязва се на 15 юни.


Религиозната същност на празника не е добре позната. Според едно народно поверие празникът е в чест на Вида, сестра на двамата светци, наричани "градушкари" - Въртоломей и Елисей -  и се отбелязва за предпазване от градушки. Ето защо е прието, че на този ден не трябва да се работи, за да не се разгневят градушкарите.


Според други поверия, това е денят на Видьо, или Видо, езическо божество, един от четирима градушкари — Герман, Въртоломей, Лисе и Видо.  Народното вярване, че градушките идват като възмездие за грехове, е довело до представата, че на Видовден  ще излязат наяве всички сторени злини. Оттам е и предупреждението: "Всяка коза за свой крак, но като дойде Видовден ще видим!".


 На празника хората стават рано, за да видят как изгрява слънцето. Вярва се, че това ще ги направи здрави и весели. Видовден е свързан и с култа към слънцето.


Според други празникът е посветен на Свети Вит. Светецът е живял в края на трети  век  и началото на чевърти.  Той е патрон на актьорите, танцьорите, кучетата, болните от епилепсия , пазител на хората от отровни  змии, гръмотевици и градушки.  Свети Вит е патрон и на  Прага, както и на областта Саксония в Германия.  Смята се, че именно саксонските миньори са  донесли почитта към светеца в тази част на Балканите.


В Саксония, а и в Чехия, свети Вит се счита светецът закрилник на зрението. На този ден в много райони на Средна Европа страдащите от очни заболявания напръскват със свежи клонки овлажнени от утринна роса от листните пазви на растението „видовиня” или „вида”, наричано на някои места „огнивче” или „лугачка”. Счита се, че тази роса има изключително благоприятно въздействие при очни заболявания. Росата се събира в шишенца и се използва през цялата година при „очобол”.


Интересно е, че екстрактът от „видовията” се използва и при приготвяне на съвременни препарати за очни заболявания от някои световноизвестни фармацевтични фирми.


Празнуването на свети Вит в Германия и Чехия се съпровождало с шумни градски и селски празненства, изпълнени с весели игри и живописни пазари. Забележително е, че празнуването на Видовден в Брезник става на около 6 км. източно от града и недалеч от местността „Чешко пазарище” до село Вискяр, където вероятно на този ден са спирали и разгръщали подвижните си сергии чешки търговци.


В Сърбия се смята, че на този ден са се случили и ще се случват едни от най-значимите за историята на страната събития.


На Видовден - 15 юни 1389г. е станала прочутата Косовска битка между армията на Мурад I и обединените балкански християнски войски. В тази битка бил убит султан Мурад I, но османските пълчища разгромили християнските войски, при което загинали много сърби, босненци, черногорци и българи. 



Тъй като по-голяма част от българските отряди изпратени в обединените християнски сили на Косово поле са или  предимно от районите, за които стана дума по-горе, възможно е масово посетените събори на Видовден в западните покрайнини на българските земи на запазени от столетия оброчища, да са в памет на загинали българи в Косовската битка.








Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия