Университетите вече с приети студенти

Университетите тази година се напълниха със студенти още преди да е започнала редовната кандидатстудентска кампания. Основна причина за това е големият брой отличници да предварителните изпити, които бяха проведени  през зимата и пролетта

2010-06-14 13:52:55
Университетите вече с приети студенти
Университетите тази година се напълниха със студенти още преди да е започнала редовната кандидатстудентска кампания.

Основна причина за това е големият брой отличници да предварителните изпити, които бяха проведени  през зимата и пролетта.

В УНСС например, около 12 процента от явилите се младежи за получили бележки между 5,50 и 6. Това значи, че 960 души във ВУЗ-а вече са приети. Там ще бъдат приети общо 3265 студенти. Разбира се, не е сигурно дали всички приети ще останат в университета, защото някои от кандидатите ще отидат да учат в чужбина  или в други университети. Зависи и какви ще бъдат дипломите, които ще получат   зрелостниците.


В Техническия университет вече са приети 162-ма души. Те също са изкарали оценки между 5,50 и 6.  В Софийския университет отличниците по история например, са 8,4 процента, а 5 процента имат шестици по математика.



В Софийския университет започна  и допитване до кандидатстудентите, какви са предпочитанията им за начините на  приемане в университета. Освен редовните кандидатстудентски кампании  като отговори се предлагат  вариантите да се кандидатства с тест, с оценка от матурата или пък с успеха от дипломата.  Има и въпрос дали младежите подкрепят платеното обучение като мярка срещу кризата.


В Шумен студентите, които  работят  пък  ще могат да пропускат лекции и  пак да имат право да се явяват на изпити. Икономическите условия карат все повече младежи да работят докато следват. Обучението на работещите студенти може да се осъществи с посещение на не  по-малко от 50 процента от предвидените по програма занятия.


В Пловдивския Университет пък са открити за предстоящата година седем нови специалности. Разширява се специалността приложна лингвистика. Комбинациите се състоят от три езика - немски, френски и английски, а те се съчетават с испански, руски, новогръцки и турски. Добавя се изучаването на лингвистика с информационни технологии. Нова е и специалността  английски език с физика.


В Югозападния университет в Благоевград от тази година младежите за първи път ще могат да учат  международни икономически отношения. В университета се очакват по-малък брой кандидати, но пък таксите за 99 процента от специалностите ще бъдат по-ниски.


Ако другите ВУЗ-ове в страната няма да могат да приемат всички желаещи да учат висше образование, Търновският университет ще им даде тази възможност. Досега там не са обсъждани такси за платено обучение, а университетът има капацитет от 14 000 души  във всички форми на обучение. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия