Мона Лиза - зашифрован автопортрет на Леонардо?

Специалисти от Националния комитет на Италия по културно наследство искат да проверят отдавнашното предположение, че "Мона Лиза", знаменитият шедьовър на Леонардо да Винчи, е негов собствен изкусно замаскиран автопортрет.  Учените с

2010-06-10 15:28:57
Мона Лиза - зашифрован  автопортрет на Леонардо?
Специалисти от Националния комитет на Италия по културно наследство искат да проверят отдавнашното предположение, че "Мона Лиза", знаменитият шедьовър на Леонардо да Винчи, е негов собствен изкусно замаскиран автопортрет.  Учените смятат, че ако успеят да намерят черепа на художника, ще могат да пресъздадат лицето му и да решат загадката, която от векове не дава мира на учените.


Според едни, на картината е изобразена Лиза Херардини, съпруга на флорентински търговец. Други смятат, че това е портрет на майката на Леонардо, а трети пък са на мнение, че  в картината  художникът е зашифровал собственото си лице.


Чрез евентуална ексхумация, учените ще могат да изяснят и други важни въпроси, касаещи Леонардо да Винчи. Съществува мнение, например, че той е починал от сифилис или туберкулоза. Анализът на останките от костите ще позволи да се отговори на този въпрос.  През първата четвърт на 16-ти век сифилисът безпощадно е покосявал населението на Европа, като  от тази болест и последиците от нея са починали  около 20 милиона души.

Тленните останки на Леонардо да Винчи  са погребани  с замъка Амбоаз  в долината на река Лоара, където той  е живял последните години от живота си  и е издъхнал през 1519 година на 67-годишна възраст. 
  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия