Внимание - мании!

Множество мании дебнат съвременния човек - кароши /мания за работа/, танорексия /мания за тен/, ониомания /манията да се пазарува/. Това не са само  термини от речника за чужди думи, а реални понятия.... Всички знаем за алкохолизмът и зави

2010-06-08 16:47:54
Внимание - мании!
Множество мании дебнат съвременния човек - кароши /мания за работа/, танорексия /мания за тен/, ониомания /манията да се пазарува/. Това не са само  термини от речника за чужди думи, а реални понятия....

Всички знаем за алкохолизмът и зависимостта към наркотиците, но има и други "вируси на съвременността", които заплашват човека и те се разпространяват все повече в съвременния свят. Днес манните се изразяват в невъзможност да се постави границата между полезното и опасното....


Работохолизмът е една от най-често срещаните  мании. Работохолиците много често печелят уважение, но  тази прекалена отдаденост на работата изчерпва запасите от енергия. В Япония дори има специален термин, с който се обозначава преработването - кароши, или смърт от претоварване. Този феномен се забелязва в края на 80-те години на миналия век, когато няколко японски бизнесмени умират без  признаци на каквото и да е заболяване.  Специалистите  обаче са категорични, че причината е в претоварването.

Напоследък се забелязва и още една зависимост - любовната. Безумното влюбване може да повиши нивото на фенилтиламина - химикал, който довежда до еуфория. Специалистите смятат, че влюбените показват същите симптоми, като при зависимите от кокаин, като безсъние и загуба на представата за време.


Съвременните технологии също водят също  до пристрастяване. Например, гледането на телевизия.   Американски специалисти са на мнение, че човек на 65 години е прекарал девет от тях във взиране в телевизора. Зависимостта от гледането на телевизия има много клинични симптоми като невъзможност да се сложи край на гледането и използване на телевизията за успокояване на нервите.

Друга съвременна зависимост е тази от интернет. Ако всеки ден стоите пред компютъра в продължение на часове и просто не можете да го загасите, това най-вероятно е интернет зависимост. Психолозите смятат, че  това е една от най-разпространените зависимости в съвременния  свят. Без интернет някои хора направо не могат да живеят. В някои страни, например Южна Корея, интернет пристрастяването се смята за сериозен социален проблем.


Съвременния човек се старае да изглежда добре, той се грижи за здравето си и за своето тяло. И  именно тук се появяват и  новите зависимости.

Зависимост към избелване на зъбите -  не е зле да имаме бели зъби, но когато с това се прекалява, последиците  са толкова ужасни, колкото и от другите зависимости. Повишаването  на чувствителността на зъбите и  кървенето на венците са само част от най-често срещаните оплаквания в денталните клиники, вследствие на тази мания.


Трудно е да се открие точна статистика, която да показва  какъв е процентът на зависимите от фитнеса, която пък е свързана и с нарушения в храненето. Но със сигурност  може да се твърди, че подвластните на манията за физически натоварвания застрашават не само здравето си, но и социалния си живот.


Ониоманията или шопинг манията е разпространена навсякъде по света. Не само знаменитостите са поразени от нея. Учените свързват причините за подобно неконтролируемо  импулсивно пазаруване с депресията.


Зависимостта от почерняването е голям проблем, особено при жените.  Зависимите не просто искат да получат здравословно потъмняване на кожата, но са готови да жертват здравето си в името на тъмната кожа. Всички знаем колко вредни за кожата са слънцето, а също така и солариумът. 


Желанието за секс е старо като света, но психолозите са на мнение, че хората с подобна мания се увеличават, а пристрастеността към секса е сериозен проблем, който се нуждае от вниманието на специалист.


Напоследък се увеличава броят на пристрастените към пластичната хирургия. Всеки е недоволен от нещо по тялото си.  Хората са готови да изтърпят много мъчения и да платят много, за да стигнат до перфектността. Напоследък има и нов синдром наречен "синдром на грозотата".  Хората страдащи от него са винаги  недоволни от резултата на операцията и искат повече. Но  много са опасностите, които дебнат зад привидната полезност на пластичната хирургия.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия