И тази година изпитните работи на матурата по български език са пълни с "бисери"

Както вече съобщихме, 12,63 процента са слабите оценки по двете матури тази година. 66 процента от тях са на ученици, които са изкарали двойки и миналата година. Това означава, че те няма да могат да  вземат дипломат втора година. 15,73

2010-06-05 17:22:04
И тази година изпитните работи на матурата по български език са пълни с
Както вече съобщихме, 12,63 процента са слабите оценки по двете матури тази година. 66 процента от тях са на ученици, които са изкарали двойки и миналата година. Това означава, че те няма да могат да  вземат дипломат втора година.


15,73 процента са отличните оценки. Средният успех по български език се  е вдигнал съвсем малко - от 4,28 е станал 4,31.

От МОМН съобщават, че засега не са анулирани работи на зрелостници заради изтичането на информация за темата по литература, тъй като ГДБОП все още не е предоставил  списък на ученици, които са били предварително информирани. По тази причина не може да се разбере дали именно те са изкарали  отлични оценки.


Според специалистите, тази година учениците показват малко по-добра способност да боравят с текст. Това обаче личало не толкова от изпита по български, отколкото от този по философия, където есетата били доста по-добри.


Тази  година прави впечатление резкият спад на верните отговори в теста на въпросите за правопис.

Най-високи са резултатите по чуждите езици, като води испанският. Анализите  по градове показват, че най-високи резултати са постигнати в София, Варна, Кърджали и Ямбол.


Естествено и тази година   изпитните работи  по български език  са пълни с "бисери". Освен, че будят смях, те говорят доста красноречиво и за нивото на абитуриентите и общата им култура.


Ето някои от тях:


- Последният работодател на Иван Вазов му казал да стане поп или композитор. Казал му да си ходи в България, че там имало повече работа за него.

- Иван Вазов е от следосвобожденските творци, който си има свой  собствен очерк. Той е голям родолюбец и антипод.

- Вазов започва одата "Левски" с времетраене "9 годин", което показва колко време му е отнело, за да напише одата.

- В чужбина Вазов се запознава  с произведенията на известни чуждестранни автори /Юго, Хамлет/.

- Иван Вазов  поставя одата "Левски" пред всички други революционери. В одата героят е изразен все едно като че ли е герой от Гръцката митология: безстрашен, безсмъртен, доколкото си спомням.

- Левски е един своеобразен маргинал.

- Апостолът привиква към работа в екип.

- Чрез словото си Левски се опитва да натрапи идеята си. Той е зъл предводител.

- За родината Левски умира дори разпънат на кръста.


... и много други. Коментарът е излишен.     Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия