5 юни - Световен ден за опазване на околната среда

На днешния ден отбелязваме Световния денза опазване  на околната среда. През 1972 г., на Общото събрание на ООН, 5 юни е обявен за Световен ден на околната среда, за да се отбележи откриването на Стокхолмската конференция. &ldquo

2010-06-05 11:12:25
5 юни - Световен ден за опазване на околната среда

На днешния ден отбелязваме Световния денза опазване  на околната среда.


През 1972 г., на Общото събрание на ООН, 5 юни е обявен за Световен ден на околната среда, за да се отбележи откриването на Стокхолмската конференция.


“Твоята планета се нуждае от теб – присъедини се към борбата с изменението на климата!” е мото определено от Програмата на ООН за околна среда.


Специалният ден, в който се отбелязва този празник цели да предизвика интерес към природата в световен мащаб и да се набележат активни дейности, които да спомогнат съхраняването й.


Изменението на климата е въпрос, който касае всеки един от нас и ние можем да допринесем за решаването на проблема като използваме по-малко енергия в ежедневния си живот и правим подходящ избор, който щади природата.



Акцентът  е  насочен към поощряване на отделния човек да се присъедини към световните усилия за борба с изменението на климата, което ще спомогне за намаляване на бедността и подобряване управлението на горското богатство. Както винаги ООН се опитва да даде човешко измерение на проблема и да накара всеки човек да извърши реални действия за опазване на Планетата.



Световният ден за опазване на околната среда може да бъде честван по много и различни начини, включително велосипедни походи, “зелени” концерти, конкурси за есета и плакати в училищата, засаждане на дръвчета, дейности за рециклиране, кампании за почистване и много други. В много страни това събитие се използва за привличане на вниманието на политиците към екологичните проблеми.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия