В столичното 127-о СОУ спазват наредбата за здравословно хранене на учениците

Питомците   на  най-старото столично училище  - 127-о  "Иван Денкооглу" - се хранят според  изискванията на наредбата за здравословно хранене на  учениците. На 1 юни, Денят на детето, на посещение в

2010-06-03 15:28:51
В столичното 127-о СОУ спазват наредбата за здравословно хранене на учениците
Питомците   на  най-старото столично училище  - 127-о  "Иван Денкооглу" - се хранят според  изискванията на наредбата за здравословно хранене на  учениците.

На 1 юни, Денят на детето, на посещение в училището беше министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова. Преди да даде ценни съвети на децата за пълноценно и здравословно хранете, министър Борисова ги попита дали са закусвали.
Доста голяма част от децата  си признаха, че не са сложили нищо в уста, преди да тръгнат за училище.

След като обясни, че пропуските в храненето водят до редица болести, министър Борисова посети училищния бюфет, където остана приятно изненадана от  асортимента.

Установи се, че тийнейджърите наблягали на комбинирани сандвичи с риба тон, царевица и маруля,  но имат възможност да си избират и   шунка или пилешко филе, гарнирани с домат и топено сирене. Сандвичите струват по 1.80 по избор  с черно или бяло хлебче.
В училищната лавка се предлагат и тостове с шунка и кашкавал и филе и кашкавал, които могат да се овкусят с лютеница или салата "Снежанка".

По предложение на децата,  лавката е заредена с кисело мляко и мюсли. Кока-колата е забранена в училището, каквито са  и изискванията на  наредбата. Предлагат се студен чай и сокове, както и различни видове плодове - ябълки, банани и портокали.


След часовете учениците от 127-то училище  стягат мускули с модерен балет или таекуондо , за което бяха похвалени от министъра на здравеопазването.

Ето и  някои то съветите, които  министър Борисова  даде на учениците :

 Яжте по 2-3 сварени яйца и порция риба седмично. Белтъчната храна е необходима за правилното функциониране на тялото и мозъчната дейност.

Доматите  и морковите  съдържат  каротин и са полезни за очите.

Не прекалявайте  с животинските мазнини от рода на маслото, защото могат да предизвикат атеросклероза на съдовете. Пазете се от наднормено или поднормено тегло.

Не стойте пред компютъра повече от 1 час, а пред телевизора още по-малко. Играйте повече на двора.

Тютюнопушенето е много вредно и е причина за появата на опасни болести като хроничен бронхит, емфизем, дихателна недостатъчност, рак на белия дроб.

Бъдете любопитни за знания, но не посягайте към наркотиците. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия