В днешно време човек може да си купи всичко и да продава всичко, защото живеем в силно икономизиран свят. Замисляли ли сте се колко би струвал един човек на средна възраст, който тежи около 100 килограма, няма висше образованеие, но пък има богат професионален опит? Цената на един човешки живот е между 10 евро и 3.5 милиона евро. 3.5 милиона евро е готов да плати средностатистическият германец, за да не му бъде отнет живота. Тази цена, която е определена от икономистите, обаче може да бъде оспорвана, защото човек може да плати доста повече пари, ако наистина от това зависи животът му. Все пак човешкото достойноство не бива да се купува и продава, но в днешно време дали това се спазва?

Когато човек е болен от смъртоносна болест и чака в дълъг списък за трансплантиране на органи, той дали не би опитал да даде известна сума пари и да си купи необходимия орган на черния пазар? И каква сума би платил за него? А колко пари трябва да получи човек, който е съгласен да участва като опитно зайче, когато се използват нови медикаменти върху него?

Цената на един човешки живот зависи от позицията на човека в обществото. 2000 евро струва един труп при погребение. Лекарка от краен квартал обаче смята, че човешкият живот струва 40 евро, защото здравната каса отпуска по толкова за един пациент на тримесечие. За един човек животът му струвал 10 евро, защото толкова е потребителската такса за преглед, а той е нямал нужната сума и починал. Има хора, които не искат или нямат пари за тази такса и си отиват от този свят.. Така че човешкият живот е безценен, въпреки сумите, които по-горе в статията за изброени.
Автор: Ралица Солакова