Готвят поправка в закона за висшето образование

Една от идеите  за промяна в закона за висшето образование, която трябва да регламентира платения прием на студенти в университетите, е младежите, които  влязат платено обучение, да могат да се прехвърлят в държавна поръчка втората годин

2010-06-02 19:24:16
Готвят поправка  в закона за висшето образование
Една от идеите  за промяна в закона за висшето образование, която трябва да регламентира платения прием на студенти в университетите, е младежите, които  влязат платено обучение, да могат да се прехвърлят в държавна поръчка втората година от следването, ако имат  отличен успех.  Не я ясно обаче, дали тя ще бъде приета.


 Има и друг вариант,  който  да даде възможност  на студентите да сключат договор за таксата си   и тя да не се промяна до края на следването им.


Има предложение платеният прием да бъде 10 процента от капацитета на всеки ВУЗ. За Софийския университет това прави около 2900 студенти, тъй като капацитетът му е 29 000 души.  Министър Игнатов  съобщи, че се обмисля  вариант да се намали държавната поръчка и 10 процента от нея да бъде  за платен прием.  Младежи, които  имат голямо желание да учат дадена специалност, но не им стига бал, сега  ще могат да си позволят следването, като плащат. Най-добрата форма била споделеното финансиране, както е в европейските страни, но засега  у нас не може да се въведе, защото ще удари студентите.


В момента се  подготвя поправката в закона, която трябва да бъде одобрена до края на месеца, за да може да влезе в сила още с началото на кандидатстудентската кампания от юли. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия