Учени обясняват бедствията в древен Египет

Според преданията,  Бог стоварил върху Египет бедствия като наказание за това, че фараонът отказал да освободи евреите от робство. Бедствията били десет: отначало водата на Нил се превърнала в кръв, след това последвало нашествие на жаби, мол

2010-05-31 15:45:17
Учени обясняват  бедствията в древен Египет
Според преданията,  Бог стоварил върху Египет бедствия като наказание за това, че фараонът отказал да освободи евреите от робство. Бедствията били десет: отначало водата на Нил се превърнала в кръв, след това последвало нашествие на жаби, молци и мухи, след това - мор по добитъка, после телата на египтяните се покрили с язви, върху страната се стоварил огнен град, последвало нашествие на скакалци, спуснала се непрогледна тъмнина, загинали първородните деца освен  еврейските... Накрая фараонът пуснал евреите от Египет и те, под водачеството на Моисей,  се отправили към обетованата земя.

Учените смятат, че в основата на това библейско предание лежат серия природни катаклизми в Египет през 13 в. пр. н.е. При изучаването на сталагмитите в пещерите в делтата на Нил, учените открили следи от рязка промяна в климата. Основна причина за природните бедствия учените посочват сушата, поради която Нил се отдръпнал и забавил течението си.  Така в мръсната  и бавнотечаща вода се размножили  водораслите Oscillatoria rubescens, поради което реката се оцветила в червено.

Измененията в екосистемата на Нил, предизвикани от размножаването на водораслите, довели до увеличаване популацията на жаби, молци и мухи. Това пък довело до бързо разпространение на инфекциозни заболявания, поради което рязко се увеличила смъртността и сред животните, и сред хората.

Що се отнася до огнения град и египетската тъмнина, изследователите   ги обясняват с изригването на вулкана Санторин на едноименния остров в Средиземно море.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия