Канада: Пробитата скала

Пробитата скала е една от най-красивите забележителности  в канадската провинция Квебек. Тя представлява огромно варовиково образувание, което се издига от Атлантическия океан на височина 88 метра, широко е 90 м и дълго 433. Пробитата ска

2010-05-28 16:25:01
Канада:  Пробитата скала
Пробитата скала е една от най-красивите забележителности  в канадската провинция Квебек. Тя представлява огромно варовиково образувание, което се издига от Атлантическия океан на височина 88 метра, широко е 90 м и дълго 433.

Пробитата скала  е една от най-големите  природни арки в света. Днес тя е само една, защото втората е рухнала още през 1845 година.


Романтично  предание обяснява изникването на скалата. Историята датира от 1534-1763 г.,  времето, когато Канада е принадлежала на френските колонизатори и се е наричала Нова Франция. Тогава във Франция, в областта Нормандия,  живеели двама  млади , лудо влюбени един в друг. И  двамата  били от благородно потекло - Бланш и Ремон. Младежът заминал за  Нова Франция, по заповед на своя крал, за да се бие с местното индианско население.


Бланш решила да го последва в непознатата земя, но корабът, на който пътувала бил нападнат от пирати. Капитанът на кораба харесал девойката и решил да се ожени за нея.
В разгара на сватбата обаче, Бланш, която била вярна на Ремон, се хвърлила в морето и повече никой не я видял.

Тогава мъгла обвила  кораба, а на другия ден пиратите забелязали нещо странно -  насред океана, там където преди нямали нищо, била изникнала пробитата скала, а върху нея седяло снежнобяло видение , което приличало на Бланш. Видението вдигнало ръцете си и проклело кораба, който миг след това се вкаменил.


До пробитата скала се издига по-малко скалисто образувание с форма, подобна на кораб.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия