Тази вечер ще се проведе първият полуфинал на песенния конкурс Евровизия 2010. Шоуто ще бъде излъчено пряко в ефира на БНТ от 22:00 ч.

На сцената на „Теленор Арена” в предградието Берум в норвежката столица Осло ще излязат представителите на Албания, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, Гърция, Естония, Исландия, Латвия, Малта, Македония, Молдова, Полша, Португалия, Русия, Словакия, Сърбия и Финландия.

Миро, който ще представи страната ни с песента „Ангел си ти”, ще участва във втория полуфинал, който ще се състои на 27 май. Изпълнителят ще се състезава с представителите на Азербайджан, Армения, Грузия, Дания, Израел, Ирландия, Кипър, Литва, Румъния, Словения, Турция, Украйна, Холандия, Хърватска, Швейцария и Швеция.

Десетте държави, които ще достигнат до финала на Евровизия 2010 ще бъдат избрани чрез зрителския вот и вота на журито в съотношение 50:50.

На финала автоматично се класират държавите от т.нар. „Голяма четворка” – Великобритания, Германия, Испания и Франция, както и страната домакин на конкурса – Норвегия.
Автор: Илиана