Да те погне кикимора…

Няколко странни имена, които винаги сте искали да знаете какво означават и няколко, които може би чувате за пръв път! Грозна си като...кикимора Преди да тръгнете да   обиждате на кикимора, убедете се, че знаете какво казвате! В славя

2010-05-24 17:39:50
Да те погне кикимора…
Няколко странни имена, които винаги сте искали да знаете какво означават и няколко, които може би чувате за пръв път!

Грозна си като...кикимора

Преди да тръгнете да   обиждате на кикимора, убедете се, че знаете какво казвате! В славянската митология кикимората е домашен женски дух , който едновременно помага и вреди на хората - всичко зависи от тях самите. Ако сте добра домакиня, Кикимора (известна и като Домница), ще ви помага с работата и ще праща добри сънища на децата ви; ако сте ленива, ще се всели в къщата ви като стенещ дух, децата ви ще са нервни и ще се будят посред нощ. Смята се, че първоначално кикимората е дух на починала възрастна жена в рода. В подкрепа на такова предположение е съставката „-мора“ в името на Кикимора, с която дума славяните обозначавали душите на умрелите.

Основно кикимората се смята за дух на безпокойните сънища и кошмари. Пратена е в  къщата от царството на мъртвите за определен срок. Има поверие, че кикиморите са некръстените или проклетите от майките деца. Отнасят се по-зле  към мъжете, отколкото към жените. Въпреки всичко кикимората не е много опасна, не може да причини голямо зло на хората. Може да тревожи, да безпокои, да възбужда страх, но по-скоро предизвиква към себе си лошо отношение и насмешка.

Външен вид  – появява се като мръсна, неугледна, дребна старица с дълъг нос и лош характер. Много рядко се среща и в образа на млада жена с дълга бяла риза и разпуснати коси.

Най-много  кикиморите обичат да се заселват в къщи, построени  в блатисти местности.

Сред някои  славянски народи (Русия) се смята, че 17 март (4 март по стария стил) е подходящ ден за прогонване на кикимори. Трябва да се помете огнището, всички ъгли на стаята, мазето и да се каже: Излизай кикиморо, махай се бързо от моя дом, иначе ще те подгоня с железни пръти, ще те подпаля с буен огън, ще те залея с черна смола. Твърда е думата ми!”  

Още едни опасни дами!

Брегини (Берегини, Брягини) са женски духове, обитаващи бреговете на реки и езера. Първоначално славяните смятали, че в света има само две сили - злият дух  Упир и благотворните Берегини (*bergyne). Славяните си представяли Брегините като неразделна двойка — девойка и старица. Те бдели над родилките по време на раждане и закриляли новороденото от зли духове, които биха се опитали да го откраднат. По-късно обаче придобиват черти на зли духове, които вредят на хората и отвличат деца. Най-често ги изобразявали като същества с тяло на жена и с крака, с опашка и с криле на граблива птица.

Полудница, това е  жесток полски дух с вид на красива млада жена в чисто бяла ленена риза. Изцяло бялата дреха сред славяните е символ на траур и в този смисъл, на смъртта. Явява се само по пладне, в средата на деня, което време от денонощието се счита за също толкова опасно и неблагоприятно, колкото и полунощ. Тези два момента от деня и нощта са наричани "разпътен час" и в него хората си стоят вкъщи, за да не ги постигне лоша дума, да не хванат уроки и да не бъдат срещнати от зли сили, които да им навредят, защото точно в разпътния час се активират всички демони и проклятия.

Полунощница - зъл женски дух с вид на старица в чисто бяла дреха - посестрима на полудницата. Броди по "разпътно време" - от полунощ до зори - когато всички зли сили излизат навън, а пътищата се оплитат и се "разпътват", т.е. водят в грешна посока. Полунощниците често стоят по кръстопътищата, заедно с караконджулите и ако срещнат човек му причиняват всякакво зло. 

... и други!

Кръчини - зли духове (от старобългарското „крончина” – „чума”) - приносители на чумата и всички смъртоносни болести. Те се явяват като обикновени хора и диханието им сее зараза. Друг път плюят в реки, езера и кладенци и заразяват водата, предизвиквайки масови епидемии и измиране на цели села.

Курдуши - малки демони, помощници на магьосниците и вещерите. При посвещаването на такива хора, посвещаващите ги им причисляват курдуши - призовани и подчинени на човешката воля духове, които да помагат на техните магически занимания. Курдушите обикновено са онези, които по поръчка на господаря си, събират крила от прилепи, очи от жаби, пръсти от обесници, кичури от девица и всякакви лични вещи, чрез които или над които ще се извършват магиите.

Мори - нечисти, лоши мъртъвци, неживи. Най-общо всички зли духове на умрели хора. Душите на хората, загинали от неестествена смърт (убити, самоубийци, жертви на нещастен случай) или извършили приживе тежки престъпления и носещи големи грехове, които не са допускани до света на мъртвите и остават в Яв (нашия свят). Тук те непрестанно страдат и се превръщат в зли духове - вампири, върколаци и др., които излизат нощем и мъчат, тормозят и убиват хора. Някои мори носят главите си подръка, застават под прозорците и назовават по имена обитателите на къщата и който в просъница отговори на повикването, скоро умира. 

Опойца - кръвопиец, приемащ физическа форма на пиявица, който се загнездва под кожата на човека и смуче кръвта му. Опойците докарват бяс, т.е. могат да се вселят в човека, чиято кръв са смукали. В някои славянски вярвания (Русия) смятат, че в опойци се превръщат хората, които умират пияни. В миналото такива хора ги погребвали отделно на гробищата, встрани от другите – смятало се, че да умреш като опойца е все едно да се самоубиеш. Мъдри са били хоратаJ

Рарог (рариг, рарашек) - зъл невидим дух, летящ с ветровете. Когато се извие вихрушка, рарозите пръскат по вятъра зли заклинания, болести, кавги, омраза и болка. В някои славянски народи това е тотемното име на сокола. Представлява огнен дух под формата на хищна птица или дракон с искрящо тяло, издишва огън и огнен вихър. Според едно поверие рарогът може да се роди на бял свят от яйце, което човек е поставил девет дни и девет нощи на горещата печка.

Явина (Сенкя)- зъл дух, сроден на вампира. Появява се от кръвта на убит човек четиридесет дни след убийството и броди нощем из ония места толкова време, колкото е оставало на убития да живее при нормални обстоятелства. Скитайки, духът крещи, дрънка, трещи, създава голяма суматоха, като междувременно извиква имена на близки, познати или пък на убийците си. Ако някой чуе името си и отговори на повикването, явината го убива на място или му нарича зла участ и скорошна смърт. Човек може да се предпази от него/нея с огън и вода. Има легенда че Явини най често се срещат в с.Скрът - Петричка област. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия