Нашите най-даровити деца ще учат в чужди университети

Ако днес , в Деня на славянската  писменост и култура, направим една равносметка, ще установим, че нито едно от спечелилите международни състезания и олимпиади по математика,  физика и информатика  българчета няма да остане да учи у

2010-05-24 15:49:49
Нашите най-даровити деца ще учат в чужди университети
Ако днес , в Деня на славянската  писменост и култура, направим една равносметка, ще установим, че нито едно от спечелилите международни състезания и олимпиади по математика,  физика и информатика  българчета няма да остане да учи у нас -  те вече са го решили и то още преди да са завършили училище.


Нашите даровити деца още  по време на горния курс получават и приемат оферти за обучение  в едни от най-престижните университети в САЩ и Европа.

Четирима зрелостници от  Софийската математическа гимназия от тази есен ще учат в "Оксфорд", други пък в "Станфорд" и  "Принстън". Чудесно е това, че нашите деца ще събират знания в тези най-добри университети в света, лошото е обаче, че вeроятно никой от тях няма да се върне след това в България.

Парадоксално е това, че нашите ученици  показват много по-добри резултати на състезанията и от американците, и от руснаците, и от китайците, а после пък отиват да работят за тях, защото след дипломирането си, те получават оферти  за кариера от големи компании, каквито липсват у нас.

Учениците се приемат в училището още от 5-6 клас. Но участието им в големите състезания започва след 9 клас. И така всеки випуск е пълен с медалисти от различни състезания и олимпиади по света.

Разбира се, учениците освен големи умници, са си  обикновени тийнейджъри. Те обичат да се забавляват, ходят по купони, спортуват. А преди състезания, подготовката им, естeствено, става по-интензивна. Всеки от учителите пък работи с определен випуск. От голямо значение е и самоподготовката.

Каквото и да си говорим, децата ни са много кадърни. Едно обаче не е ясно - как да стане така, че след завършването на чуждите университети, да се връщат  и работят за България? Май нашите държавници трябва да помислят по този въпрос. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия