Абитуриентски истерии

Настъпват истериите около тържествата на абитуриентските балове. Цялата рода се впряга, за да изпрати подобаващо зрелостника. У нас  тържеството за завършването на средно образование вече отдавна надминава   по разточителство св

2010-05-21 14:19:53
Абитуриентски истерии
Настъпват истериите около тържествата на абитуриентските балове. Цялата рода се впряга, за да изпрати подобаващо зрелостника.

У нас  тържеството за завършването на средно образование вече отдавна надминава   по разточителство сватбите и кръщенетата. С всеки следващ випуск разходите растат,  родителите затъват в кредити, а баби и дядовци дават и последните си стотинки за внуците.

И за тази година нещата не са по-различни,  въпреки кризата. Ако пообиколим централните столични магазини , ще имаме възможност  да добием представа колко може да излезе тоалетът на абитуриентката.

Най-ниската цена на рокля  не пада под 200 лева, а за по-заможните, марковите модели стигат и до 3000 лева, че и отгоре. Цените на мъжките костюми  са около 300 лева. А като се прибавят ризата, обувките и  вратовръзката, сумата може да се качи до 1000 лева.


И все пак родителите на момчетата са доста по-облагодетелствани, защото прическите им са по евтини, не се нуждаят от грим, а и много често те се отказват от маникюр и педикюр. Цената за тези услуги  струват на момичето повече от 100 лева, в зависимост от предпочитанията на младата дама.


Наскоро излезе нова мода  - да се подаряват на  тийнейджърките нов бюст и устни за бала. Е, тогава  сумата ще се качи драстично. Като  се добавят и парите са куверт, евентуално за лимузина, ако семейството няма шикозна кола, както и разходите по изпращането - сумата хвръква до небето. Обикновено бройката на гостите надхвърля 50 човека - почти като на сватба.

Може да ни успокои малко това, че тази година доста от абитуриентите са се отказали от празнуване в чужбина, а и кувертите, заради кризата, са малко по-евтини.


Не е ясно защо всички тези истерии се случват само у нас. Заслужава ли си  да се правят всички тези огромни разходи само за една единствена вечер, за рокля, която ще се облече само един път? Пръскат  се огромно количество пари, които  повечето   родители нямат в наличност, а после ги изплащат с години. Не е ли по-добре тези пари да се вложат в образованието на скъпото дете? Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия