83 години от полета на Линдберг през Атлантическия океан

Чарлз Линдберг   е американски пилот , прелетял за пръв път без кацане Атлантическия океан от Ню Йорк до Париж  на 21 май 1927 г. след 33 часа и 30 минути полет. Чарлз Линдберг е син на шведски имигранти. Роден е на 4 февруари

2010-05-21 10:26:38
83 години  от полета на Линдберг през Атлантическия океан

Чарлз Линдберг   е американски пилот , прелетял за пръв път без кацане Атлантическия океан от Ню Йорк до Париж  на 21 май 1927 г. след 33 часа и 30 минути полет.


Чарлз Линдберг е син на шведски имигранти. Роден е на 4 февруари 1902 година и израства в Литъл фокс, Минесота.  Баща му е адвокат, а  по-късно става  и американски конгресмен, който се  противопоставя на влизането на САЩ в Първата световна война.


Чарлз става пилот и на 21 май 1927 година  пръв  прелита  без кацане Атлантическия океан от Ню Йорк до Париж. Полетът му трае  33 часа и 30 минути.


Шестима авиатори са изгубили живота си в опити да прелетят разстоянието,прелетяно  от Линдберг. В края на 20-те и началото на 30-те Линдберг използва своята слава, за да подпомогне бързото развитие на американската търговска авиация.


Преди нападението на Пърл Харбър от Япония,Чарлз е бил твърд противник на участието на САЩ във войната, като дори е основал първото антивоенно движение в Америка.Но след нападението на Пърл Харбър, той подкрепя войната и се включва в няколко бойни мисии до Тихия океан като цивилен консултант.


След като се връща в Америка, той обикаля редица авиационни компании, предлагайки своите услуги като консултант. Като технически съветник във Форд през 1942 , Линдберг  работи по  отстраняването на проблемите, възникнали с бомбардировачите  Б-24.


Чарлз Линдберг  печели много награди, някои от които са: Медал на честта, Златен медал на Конгреса, Почетен скаут, Сребърен бик и Наградата на кралските военновъздушни сили.


Умира на 26 август 1974 година, на 72-годишна възраст, от рак,  на Хавайските острови.


Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия