Намаляват таксите на университетите

След заседание на кабинета бе решено, че ще паднат таксите за обучение в университетите. От следващата учебна година студентите  ще плащат средно под 300 лева за година. Причина за това е, че заради икономиите в бюджета, парите на ВУЗ-о

2010-05-20 14:53:33
Намаляват таксите на университетите
След заседание на кабинета бе решено, че ще паднат таксите за обучение в университетите. От следващата учебна година студентите  ще плащат средно под 300 лева за година.


Причина за това е, че заради икономиите в бюджета, парите на ВУЗ-овете са орязани, а законът гласи, че годишната такса на студентите не може да надвишава една трета от издръжката на един студент.

Най-скъпо излиза следването в университета  на бъдещите доктори. Те струват на държавата 8 хиляди лева, а плащат по 2713 лева.

Същите пари, както миналата година, ще плащат студентите в УНСС. Цената за обучение в специалностите "Администрация и управление", както и за "Икономика" е по 289 лева. За право в УНСС, както и в СУ, ще се плащат по 462 лв.

В Медицинския университет в София лекари, фармацевти и зъболекари учат срещу 900 лева годишно.

От тази година  вече ще могат да се взимат и първите студентски кредити. Има подписано споразумение между търговските банки, министъра на образованието и вицепремиера Симеон Дянков. Заемите ще отиват направо по сметките на университетите, за да няма злоупотреби. Като поръчител за заемите ще се явява държавата, която е осигурила грант от 40 милиона лева за тази цел. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия