Издигнаха паметник на Иван Вазов в Рим

В понеделник,  на 17 май, във Вечния град Рим бе издигнат паметник на  патриарха на българската литература Иван Вазов. Той се  намира на площад "Торвалдсен", близо до вила "Боргезе" и Музея за модерно и съвременн

2010-05-19 15:06:41
Издигнаха паметник на Иван Вазов в Рим
В понеделник,  на 17 май, във Вечния град Рим бе издигнат паметник на  патриарха на българската литература Иван Вазов. Той се  намира на площад "Торвалдсен", близо до вила "Боргезе" и Музея за модерно и съвременни изкуство.

Официалното откриване на паметника ще бъде на 21 май, когато в Рим ще пристигнат премиерът на България Бойко Борисов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министърът на културата Вежди Рашидов  и други официални лица.

Кметът на Рим Джани Алемано е дал разрешение паметникът да бъде разположена на това престижно място и той е сред специалните гости на събитието. Още през октомври миналата година министър Рашидов е обсъдил проекта с премиера на Италия Силвио Берлускони, а на 19 януари 2010 година специална комисия на общината в Рим  е  дала разрешението.

Бизнесменът Божидар Петракиев, собственик на  търговската верига "Елемаг-Гурме" е дарител на акцията. Той е предоставил парите веднага щом се е разбрало, че в Рим ще има паметник на Вазов.

Паметникът е дело на Величко Минеков, изработен е от бронз и е висок 2,60 метра, а постаментът е висок 2,20 метра.

Приемът по случай 24 май, на който ще се събере политическият елит на София и Рим,  ще се състои на 22 май в българското посолство.     Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия