Компютърни престъпления и как да се предпазим от тях

Специалисти, които се борят срещу новото поколение престъпници - измамниците в интернет, съветват да не подценявате сигурността на акаунта си, защото може да станете жертва  на хакерите. Необходимо  е да слагате сложни пароли на имейла с

2010-05-19 12:13:51
Компютърни престъпления и как да се предпазим от тях
Специалисти, които се борят срещу новото поколение престъпници - измамниците в интернет, съветват да не подценявате сигурността на акаунта си, защото може да станете жертва  на хакерите. Необходимо  е да слагате сложни пароли на имейла си и да ги сменяте често.



Наскоро жертва на хакери стана  председателят на Центъра на неправителствените организации в Разград. След  като хакерите проникнали в електронната му поща, разпратили 400 писма до негови приятели, че той се намира в Лондон, където е обран  и моли  да му изпратят 1450 лири, за да се прибере в България. Слава Богу, приятелите му  са били  достатъчни интелигентни и   първо са му се обадили по телефона,  за се поинтересуват каква е работата.


Това е най-елементарната измама, но  чрез  проникването във вашата поща могат да бъдат извършени  много престъпления, свързани с кражба на самоличност , лотарийни измами и много други.  С проникването в пощата ви, хакерът има достъп до записаните адреси на вашите близки, лична информация, банкови сметки и др.


Специалистите обясняват, че има няколко начина за проникване във вашия E-mail. Най-често  това е т. нар. fishing, т.е. риболов. Потребителите се препращат към сайт, който изглежда като сайта на компанията предоставяща услугата за електронна поща. Потребителят въвежда данните си,  а системата му отказва достъп. При друг случай се предлагат фалшиви банкови оферти или участие в лотарии. Тогава могат да бъдат поискани, освен личните данни, и номерата на кредитните карти.  Престъпниците понякога изискват бързо попълване на данните, за да може жертвата им да действа без да мисли много.


Според специалистите, ако сайт с  инициали на американското правителство ви предлага участие в лотарията за зелена карта и изисква попълване на лични данни - попаднали сте на фишинг.


За да могат да се откраднат личните ви данни, може да бъде заразен и компютъра ви, а този вирус може да бъде изпратен или чрез флашка, или по интернет. Троянските коне могат да  откраднат лична информация, пароли, да изтрият файлове и въобще да сътворят много  големи бели. Жертва може да станете и  когато влизате в сайтове за теглене на филми и музика.


Специалистите твърдят, че  разкриването на тези интернет-престъпления е много трудно. За да се предпазите е най-добре да  се инсталират на компютрите  легални интивирусни програми ,  които постоянно се самообновяват.


В случай, че все пак станете жертва на хакери, необходимо е веднага  да  уведомите да бъде закрита пощата ви, както и да информирате сектор "Компютърни престъпление" при ГДБОП.

И запомнете:

- Винаги проверявайте адреса на интернет сайта, който посещавате, за правописни  грешки  и съответствие с официалния сайт, който търсите.

- Не изпращайте данните    си за достъп, които се изискват в имейл.

- Винаги излизайте от системата, когато не я използвате.

- Опитвайте се да запомните данните си за достъп и не използвайте отметките "Запомни ме".

- За всяка регистрация, използвайте различни пароли.

- Не използвайте лесни пароли. Нека те да бъдат с цифри, букви и т.нар. special characters, напр.  скоби, проценти, и др.    Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия