Рони Джеймс Дио: In memoriam /Видео/

Обичам тази страна, тя е мой дом!", това казваше приживе големият приятел на България Рони Джеймс Дио. На 16 май в 7.45 часа сутринта великият музикант се пресели в отвъдното. 67-годишната звезда  изгуби битката с рака, а ние го очак

2010-05-18 15:37:40
Рони Джеймс Дио: In memoriam /Видео/
Обичам тази страна, тя е мой дом!", това казваше приживе големият приятел на България Рони Джеймс Дио.

На 16 май в 7.45 часа сутринта великият музикант се пресели в отвъдното. 67-годишната звезда  изгуби битката с рака, а ние го очаквахме това лято в София. Само допреди десетина дни българските фенове  очакваха с нетърпение концерта  на групата му Heaven and Hell на фестивала Sofiа Rock на 22 юни, а днес Дио вече го няма...

На официалната страница на Рони милиони фенове от цял свят казаха последно "сбогом" на идола си. Група във Фейсбук пък призовава  по време на рок фествала в София, в чест на Дио, всички да облекат тениски с неговия лик.

Рони Джеймс Дио, с рождено име Ронадл Джеймс Падавона е роден на 10 юли 1942 година в Портсмут, Ню Хемпшир. Името Дио  заема  от мафиотски бос и за първи път се представя с него през 1961 година.  Късно започва кариерата си на вокалист  и  винаги подчертава, че никога не е ходил на уроци при вокален  педагог. Когато Ричи Блекмор създава Rainbow  кани именно Дио за вокалист на групата. Заедно записват 4 албума, след което Рони напуска, за да заеме мястото на Ози Осбърн в Black Sabbath. Именно там създава един от метъл шедьоврите - албума   Heaven and Hell. 

На Дио принадлежи жеста "рогата на дявола" -  запазена марка на феновете на тежката музика - вдигнати  показалец и кутре и свити среден и безимен пръст. Така, според певеца,  баба му някога  гонела  дявола.

През 1982 година Рони създава своя група - Дио. В България легендарният певец гостува няколко пъти с друг свой проект - Heaven and Hell, група, която създава заедно с Тони Айоми. За първи път Дио идва у нас в Каварна през 2005 година. Оттогава почти всяко лято е в България.

Рони беше у нас  и в един от най-важните моменти за държавата ни - влизането на България в ЕС, когато на 31 декември 2006 година свири на площада в Каварна. Има ресторант, който много харесвал в града - "Българка". Музикантът много обичал калкан и червено вино.

Макар и сравнително дребен на ръст, Рони  винаги е бил голям човек. Винаги помнел хората, с които се среща.  Обожавал феновете си, защото  знаел, че благодарение на тях той е Дио. Интересно е да се знае,  че за Дио никой от големите звезди не е   казал лоша дума. Всички много го уважавали.

 Каквото и да се каже или напише за него ще е малко, защото след неговата кончина сега в музиката зейна голяма празнина.

Кметът на Каварна от години има идея да се направи алея на рока в централния парк на града. И първата статуя  сложена там ще бъде на Дио. Бронзова.
Рони получава и своя звезда на Алеята на славата на рокендрола в Холивуд през 2007 г.

Почивай в мир, Дио, ние те обичаме и никога няма да те забравим! 






  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия