Намаляваат бройките за прием на студенти

Демографският срив и спадът на желаещите да учат висше образование е причина тази година университетите да намалят бройката  за прием на студенти. Засега това ще бъдат само 700 бройки, но  се смята, че тенденцията  е още  

2010-05-17 14:32:00
Намаляваат бройките за прием на студенти
Демографският срив и спадът на желаещите да учат висше образование е причина тази година университетите да намалят бройката  за прием на студенти. Засега това ще бъдат само 700 бройки, но  се смята, че тенденцията  е още   по-голямо свиване  за  следващите години.

МОМН пък глобява университети, които да обявили определена бройка за прием и  не са могли да я запълнят.  В такъв случай се реже от субсидията на университета. Затова висшите училища сега предпочитат да намалят бройките, за да са сигурни, че ще могат да я запълнят.

Дори Софийският университет е намалил бройката със  190 места, Университетът по архитектура, строителство и геодезия пък  е със 150 места по-малко, а най-голямо е свиването в Техническия университет - 583 места.

Единствено УНСС очаква със 115 кандидати повече, Великотърновският университет също е заявил повече места за специалността икономика, бройката на Пловдивския университет също в увеличена. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия