Добрите обноски

Добрите маниери могат да  ни помогнат да предразположим всеки събеседник. Но дали използваме правилно "вълшбните думички"? Знаем, че най-вежливата нация  в света са японците. В Япония е прието  хората да се извиняват ед

2010-05-16 17:38:22
Добрите обноски
Добрите маниери могат да  ни помогнат да предразположим всеки събеседник. Но дали използваме правилно "вълшбните думички"?

Знаем, че най-вежливата нация  в света са японците. В Япония е прието  хората да се извиняват един на друг, дори и никой да не  е виновен. Японски "специалитет" е и  да се благодари до безкрайност. Благодари се дори за неща, които са се случили  години по-рано.   И това е, защото, според техния етикет, по никакъв начин не трябва да се допускат конфликтни ситуации или пък да се развали настроението на събеседника. По тази причина, японците никога не спорят и не казват "не".

Ние, от друга страна, обичаме да отстояваме мнението си. Това, обаче, не ни дава право да забравяме някои "вълшебни думички" като "моля" , "благодаря" и "извинете". Защото с вежливостта показваме уважение към с човека, с когото общуваме, както и към самите себе си.

Някога е било прието при среща поздравите да бъдат съпроводени с цял ритуал. Днес нещата са се променили и едно кимване е достатъчно, що се отнася до Европа. На изток кимването е по-енергично, докато в някои страни, включително Япония, хората се покланят. Навсякъде по света, при среща, хората си пожелават здраве, добро утро, добър ден или добър вечер. Но и за това си има етикет. Мъжете поздравяват жените, по-младите - по-възрастните, подчиненият - шефа си. Между приятели се допускат поздрави като "привет" или "здравей", например.

Когато сме на гости, закъснелият първи поздравява събралите се. Когато се здрависвате с някого, гледайте го в очите. Много важен е и начинът на здрависване. Ръцете трябва да се стиснат силно, но без да се прекалява. В никакъв случай не подавайте ръката си вяло, все едно е мъртва риба.  Това е признак на неуважение и пренебрежение към човека срещу вас.


По принцип е  прието да се благодари дори и за незначителни неща, например, когато ви подават меюто в ресторанта или пък ви помагат да облечете палтото си. За съжаление, обаче, не всички притежават добри маниери.  Изследване дори е установило, че московчани да най-невъзпитани в Европа. Само 60 процента от  хората в руския мегаполис придържат вратата, за да може дамата да мине напред, а продавачите рядко благодарят за направената покупка. Купувачите се държат по същия начин. Затова не се скъпете на благодарности и скоро и околните  ще ви отговорят със същото.

За подарък и помощ може да се благодари  и повторно. Ако помощта или услугата  изискват нещо повече от обикновено "благодаря", може да направите малък подарък на човека, който ви е помогнал, а делови партньор поканете на ресторант.

Благодарността трябва да се своевременна.  Ако получите картичка за някакъв празник, трябва да благодарите не по-късно от два дни след това.

Всяка молба, дори и най-незначителната, трябва да придружите с изрази като "Моля", "Бъдете добри", "Ако обичате". Избягвайте отрицателните формулировки като "Не бихте ли...?" . Човешкият мозък е така устроен, че му е по-приятно да  приема позитивните сигнали.

"Вълшебните думички" са необходими и в ситуации, когато трябва да се извините.  Това не трябва да става чрез трети лица, съберете сили и се извинете лично. При това, направете го веднага след случката. Не се  опитвайте да обръщане нещата в шега.

Закъснението също е повод за извинение - това важи, както за деловите, така и за личните  ви срещи.   Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия