Мъжете по принцип са доста затворени и не обичат много да споделят, въпреки, че ако искате да влезете "в главата" на мъжа, това не е толкова трудна задача. Важното е да го предразположите.


Опитайте се да се интересувате от това, което той ви говори. Не скръствайте ръце. Нека погледите ви се срещнат. Важно е да имате огледално изражение, т.е. лицето  ви да е в унисон с историята, която  той  разказва. Мъжете имат нужда от съпричастност, за да се справят с даден проблем.


Един мъж никога няма да ви пусне близо до себе си, ако усети, че сте готова да го критикувате. Дайте му свобода да се изрази открито - той ще оцени тази подкрепа. Не е задължително да одобрявате или да се съгласявате с това, което чувате. Просто създайте среда за взаимно доверие.


Психотерапевтите никога не задават въпроса "Защо?". Този въпрос звучи негативно и критично. Ако вие зададете на един мъж въпроса "Защо го направи?", той веднага  ще
мине в отбранителна позиция и ще се затвори напълно.


Ако сте честна, колко пъти сте си мислили за други неща, когато той  ви разказва нещо?
Затова се опитайте наистина да го слушате и да вникнете в разговора. Мъжете не са тъпи - те схващат кога наистина ги слушате. И това е най-добрият начин да ги накарате  да  говорят. 


И нещо важно - не насилвайте нещата. Ако започнете разговора с репликата: "Трябва да поговорим", той веднага схваща, че разговорът няма да е приятен. Никога пък не започвайте разговор, докато той гледа футболен мач. Това ще е фатална грешка.



Автор: Албена Иванова