Европа и аз - част 10 /последна/

В ЕС е  създаден единен пазар в услуга, както на гржданите, така и на компаниите. Сега целта  на Съюза е да се увери, че банките са честни спрямо клиентите си. Там, където има признаци, че банките вземат твърде високи такси за услуги

2010-05-16 12:15:03
Европа и аз - част 10 /последна/
В ЕС е  създаден единен пазар в услуга, както на гржданите, така и на компаниите. Сега целта  на Съюза е да се увери, че банките са честни спрямо клиентите си.

Там, където има признаци, че банките вземат твърде високи такси за услуги на дребно, ЕС предприема проучвания и, ако е необходимо, налга изисквания за по-добро отношени към клиентите. А там, където качеството на услугите е лошо, ЕС  настоява за подобряване.

При проучване на Европейската комисия на финансовите услуги на дребно, са разкрити нередности относно начина, по който банките предоставят информация и съвети на своите клиенти. Дори експертите, изготвящи докладите, са открили, че банковите такси са толкова неясни, че се е налагало да се свържат допълнително с банката, за да разберат какви са реалните разходи по дадена сметка.

Ето защо, законодателството на ЕС, влязло в сила от 2009 година, цели да предостави на притежателите на кредитни карти правото да поискат пълно възстановяване, в случай, че е трябвало да заплатят по-високи такси. Банките са задължени да отговорят в срок до 10 дни след получаване на оплакването.

ЕС работи, за да могат потребителите, компаниите, търговците и публичните администратори да извършват плащания при едни и същи условия в цяла Европ, също толкова безпрепятствено, колкото и в страната  си.

    

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия