Дали човек притежава аура? Споровете на тази тема, дали съществува тази светеща обвивка, която виждат екстрасенсите, се водят отдавна.  Японски изследователи  обаче твърдят, че са решили този проблем.

 Учените установили, че телата на всички живи същества, а не само на човека, притежават електромагнитно излъчване във видимия  диапазон. Интензивността му е много малка - почти хиляда пъти по-ниска от достъпната за човешкото око. Източник на светенето са различните биохимични процеси осъществяващи се в живите организми.

По време на изследване , на всеки два часа доброволци били поставяни в специална затъмнена стая, където имало сръхчувствителни видеокамери. В резултат било установено, че яркостта на светенето на човешкото тяло не е постоянна величина. Най-слабо то свети около 10 часа. пикът настъпва 6 часа по-късно - в 16.

Учените свързват нееднородните светения с метаболизма на организма. Колкото по-интензивна е обмяната на веществата, толкова по-ярко е светенето. От което следва, че пикът на нашата жизнена дейност все пак е през втората половина на деня, а не сутринта.   
Автор: Албена Иванова