Пацифида или какви тайни крие дъното на океана?

Пацифида - континент в Тихия океан, потънал много преди възникването на нашата цивилизация....Доскоро се смяташе, че това са само древни сказания.  Появиха се обаче доказателства, че преданията съдържат  истина. Смята се, че след кат

2010-05-15 21:35:59
Пацифида или какви тайни крие дъното на океана?
Пацифида - континент в Тихия океан, потънал много преди възникването на нашата цивилизация....Доскоро се смяташе, че това са само древни сказания.  Появиха се обаче доказателства, че преданията съдържат  истина.

Смята се, че след катастрофа, която е довела до гибелта на Пацифида, от материка са се запазили само архипелази и отделни  късчета суша. Някои изследователи смятат, че Куба, както и други острови в Мексиканския залив , някога са били част от потъналия материк.

Един от най-загадъчните  остатъци от Пацифида се смята остров Пасха /Великденският остров/. Многобройните  изваяни камъни , както и странните явления, които се наблюдават наоколо, все още не могат да се обяснят от учените. И досега науката не може да обясни как дванадесетметровите  колоси са докарани от вътрешността на острова до брега. На въпросите на учените, местните жители отговаряли, че те вървели сами. Съществува и мнение, че фигурите са се придвижвали под въздействието на мощното биополе на расата, която е обитавала някога острова.

Някои учени смятат, че   в топлия екваториален пояс на Земята още във времената, когато околополярните области са били покрити със сняг и ледници, човечеството  е достигнало високо  културно развитие: строели се красиви храмове за божества, пирамиди като гробници на царете, а на остров Пасха се издигали каменни статуи за охрана от враговете. Учените се питат дали гибелта на някои култури не е педизвикаа от катастрофа.

От момента на откриването на о. Пасха от европейците,  тайнствените явления, случващи се около него, не са спирали. Едно от тях са изчезващите острови. През 1802 г. капитаните на много кораби записвали в своите дневници за открити близо до острова малки парчета земя. След известно време обаче, други кораби, минаващи по същия курс, не попадали на тях - те изчезвали безследно. През 1812 година, капитанът на британски кораб заявил за откриването недалеч от о. Пасха на гигантско каменно  плато със скали, в които  били изсечени прозорчета. Корабът , който бил изпратен  да разследва, не намерил нищо. Уфолози обаче се опитват да дадат някакво обяснение на явлението - според тях островчетата са остатъци на изчезналата Пацифида и те се местят в други измерение....

Изследванията на  експедицията на Жак-Ив Кусто от 1978 година обаче, показва, че около о. Пасха има потънала в морето планинска верига, като много планини имат странни отвори, напомнящи прозорци. Кусто се спуснал на голяма дълбочина и заявил, че открил нещо като огромен подводен дворец.  Ученият обаче не е успял да го изследва, заради забрана от чилийските власти...

Преди Втората световна война пък,   в района на архипелага на Каролинските острови, били открити руините на удивителния град Нан-Мадол. На множество изкуствени острови, изградени от базалтови плочи, били издигнати огромни каменни храмове, крепости и дворци.   Според историците обаче, този град е построен на още по-древно място, потънало под водата преди повече от 10 хиляди години.

След края на войната, когато островите попаднали под управлението на САЩ, потъналият град бил огледан от американска експедиция. От дъното на лагуната се издигали огромни колони, украсени с корали, а на базалтовите плочи били открити рисунки и геометрични фигури.

Сензационни били резултатите от търсенията на Пацифида по западното крайбрежие на Тихия океан. Градът, открит около японския остров Монагуни, бил като изсечен в естествения ландшафт. Там било намерено изображение  на  глава на  човек  с пера , подобно на изображението на инките от езерото Титикака, което, според геолозите, някога е  било океански залив.

През 2000-та  година пък в крайбрежните води на о. Окинава, водолази открили на морското дъно добре запазени фрагменти от древен град:  дълги улици, величествени булеварди, грандиозни стълби, гигантски блокове от безупречно обработен камък - всичко това хармонично се сливало в единен архитектурен ансамбъл.

През 1985 година  японският изследовател Масаки Кимура открил подводни съоръжения на японските острови. Ученият намерил следи от древна цивилизация почти до прага на собствения си дом - натрупани камъни на морското дъно до бреговете на о. Йонагуни, които приличали на ръкотворна стълба. Според професора тези камъни са остатъци от древен град, потопен в резултат на глобален катаклизъм. В японските митове се разказва за потънал град, принадлежащ на древна раса гиганти. Професорът описва даже развалини от замък, храм, огромен театър, приличащ на  римския Колизеум, триумфална арка и статуи. Обликът на древния град наподобявал древния Рим, а акрополът му се намирал в центъра.

Други морски изследователи попаднали на удивителни открития  около Куба и Бахамския архипелаг. Там също се забелязвали  появяващи се и изчезващи острови, а на дъното - подводни градове. Открити били дори странни механизми.

През 1970 година   д-р Рей Браун решил да прекара отпуската си на островите Бари /близо до Бахамския архипелаг/  и понеже много обичал да се спуска в дълбините на морето, при поредното си гмуркане открил на дъното каменна пирамида. Когато се приближил, докторът установил, че това е сложно инженерно съоръжение, състоящо се от лостове, кълба и триъгълници. Материалът, от който било изработено съоръжението не се поддавало на въздействието на морската вода.

През 2006 година пък край Куба,  изследователи  от канадска нефтена компания заедно с учени  от Кубинската академия на науките,   открили  на  дъното на морето руини напомнящи  потънал град.   За да се установи  истинността на предположението, била изпратена миниподводница с дистанционно управление. Нейната фототехника, зафиксирала фрагменти от сгради, които напомняли градско застрояване. Градът се намирал за площ 13 кв. км. Подводните строежи били правоъгълни, кръгли и пирамидални. Специалистите смятат, че те са били изградени най-малко преди 6 хиляди години.

Странни са и някои срещи в зоната на "Бермудския триъгълни8к". Кораби, минаващи край Каймановите острови, понякога били обвивани в странна, лепнеща по илюминаторите мъгла, а когато се вдигнела, ясно се виждали сгради и колони,  в гръцки стил, сякаш плуващи по повърхността на водата. Като че ли градът се е издигнал от морските дълбини, колоните били обвити във водорасли, на стъпалата имало мъртви риби. А когато един кораб се опитал да се приближи до града, той направо пред очите на моряците,  изведнъж потънал във водата...


Един от моряците показал снимки на изплуващите руини на американския изследовател Уилям Бидъл, който се занимава с феномена на Бермудския триъгълник.  Според учения подобни срещи с издигащ се от морето град са се случвали и преди няколко века и то точно в района, където, според хипотезите, е потънала легендарната Пацифида.

Изследванията на подводните градове продължават. Има да се установяват много неща, като например, да се анализира обликът на руините, да се проведе  анализ за определяне на възрастта им...., но още отсега може да се каже, че   легендарната Пацифида  май придобива реални контури....    Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия