Европа и аз - част 9

Солидарността е една от основните ценности на Европейския съюз и през 2009 година държавите-членки предприеха бързи действия в подкрепа една на друга, изпращайки помощи в областите, засегнати от природни бедствия. Земетресението в Абруцо през

2010-05-15 12:14:16
Европа и аз - част 9
Солидарността е една от основните ценности на Европейския съюз и през 2009 година държавите-членки предприеха бързи действия в подкрепа една на друга, изпращайки помощи в областите, засегнати от природни бедствия.

Земетресението в Абруцо през април 2009 година  предизвика ударни вълни в цяла Италия и емоционални шокови вълни в цяла Европа. Състоянието на засегнатите и очевидната нужда от спешна помощ  провокираха незабавна реакция. Освен че имаше загинали и ранени, хиляди  останаха без подслон. Бедствието също така доведе икономиката в областта почти до застой.
 
Възстановяването е вече в ход и ЕС планира да предостави почти половин милиард евро на Италия като помощ за справяне с последиците. Финансовата подкрепа идва от фонд "Солидарност" на ЕС. Земетресението в Абруцо е най-голямото  бедствие, за което е била потърсена помощта на фонда, откакто той е основан. Средствата са за осигуряване  на временен подслон, за възстановяване на електроцентрали, водоснабдителни мрежи и пътища, както и за почистване на отломките и опустошените селища.

Друга форма на финансова помощ е съживяването на икономиката чрез подпомагане на по-малките компании, обновяване на обществените сгради и насърчаване на туризма.
Финансира се и  се подновяват дейностите на спортни и културни асоциации, което цели да накара 27-те хиляди студенти в областта да останат в нея. Тяхното присъствие е важен икономически фактор за областта.


По материали от издание на Европейската комисия "Европа и  вие" Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия