Европа и ти - част 8

Интернет е помогнал на много търговци на дребно да разширят своя бизнес, което е с положителен  знак, при условие, че и клиентите остават доволни от покупката. Според извършено от ЕС проучване на уебсайтове, предлагащи електронни стоки ка

2010-05-14 09:13:54
Европа и ти - част 8
Интернет е помогнал на много търговци на дребно да разширят своя бизнес, което е с положителен  знак, при условие, че и клиентите остават доволни от покупката.

Според извършено от ЕС проучване на уебсайтове, предлагащи електронни стоки като цифрови фотоапаарати и мобилни телефони, повече от половината от тях не предоставят на потребителите правата, които им се полагат според законите на ЕС. Изследването разкрива още наличието на подвеждаща информация в тях относно цените на продуктите или непълна информация за контакт с търговеца.

Проучването обхваща 200 от най-големите уебсайтове в ЕС, предлагащи персонални музикални плейъри, DVD плейъри, компютърно оборудване, игрови конзоли и други
електронни стоки. Като резултат националните власти вече прилагат подобрения.

Този ход води до налагането на подобни ограничителни мерки на близо 400 уебсайта, предлагащи самолетни билети. Открити са 137 сайта, предоставящи подвеждаща информация за цени или условия или провеждащи нечестни търговски практики - но до месец май  2009 година, 115 от тях предприеха поправителни действия. При последващо проучване на 67 сайта, 52 от тях получиха зелена светлина, тъй като те вече са премахнали проблемите или са предприели незабавни мерки в отговор на забележките на ЕС.

Понастоящем Комисията работи върху  приемането на споразумение, обхващащо цялата индустрия, което да гарантира, че самолетните компании спазват задълженията си.



По материали от издание на Европейската комисия "Европа и вие" Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия