Малко след като хазната намали субсидията на висшите училища с още нови 10 процента, ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов даде идея държавните университети да имат право да обучават студенти срещу заплащане.  Според него това би било антикризисната мярка, която ще позволи на  ВУЗ-овете  да оцелеят дори и с намален бюджет.

За момента университетите ще спрат ремонтите, обновленията и покупките на компютри, тъй като това се води капиталов разход, който вече е забранен.

Студентите в частните университети  сега плащат между 2000 и 3000 лева такса.  Професорът смята, че ако  отделно от държавната поръчка се приемат 3000 души срещу такса от 1000 лева, това ще възстанови намалената субсидия. Проф. Борисов уточнява, че ако се стигне до платено обучение, това  съвсем не означава, че който даде пари, ще може да вземе диплома.

По  повод  намалението на субсидиите на университетите студенти и преподаватели от Софийския университет излязоха на протест пред Ректората. Протестът беше под наслов "Политиката днес убива образованието утре".

Премиерът Бойко Борисов пък коментира ситуацията така: "ВУЗ-овете трябваше да протестират, когато предишното правителство си тръгна и вдигна пенсиите с 900 милиона."  "...тази година ще е трудно, ще издържим и следващите години всичко ще си дойде на мястото", каза още министър-председателят.   
Автор: Албена Иванова