Европа и аз - част 7

  За да се запази околната среда колкото е възможно по-чиста, ЕС прие нови правила за намаляване на вредните замърсители като бензин и пестициди. Всеки път, когато зареждаме автомобила си с бензин, част от него се освобожда

2010-05-13 09:52:23
Европа и аз - част 7
  За да се запази околната среда колкото е възможно по-чиста, ЕС прие нови правила за намаляване на вредните замърсители като бензин и пестициди.

Всеки път, когато зареждаме автомобила си с бензин, част от него се освобождава в атмосферата. Бензолът в изпареното гориво може да причини рак, като освен това той
допринася за озона в приземния слой - по-известен като смог, който е един от замърсителите на въздуха с най-голяма вреда за човека и околната среда. През 2009 година ЕС прие законови мерки, задължаващи бензиностанциите да въведат системи за улавяне и съхраняване на тези  вредни емисии.

Следвайки целта за опазване на околната среда на Европа чиста, ЕС въведе и нови правила, които да гарантират, че когато земеделските стопани използват пестициди за подобряване  на реколтата, те  трябва да правят това предпазливо, така че да не вредят на хората, дивата природа  и околната среда. Европейските граждани ползват едни и същи ресурси като вода, въздух и почва, затова опазването им трябва да е на общоевропейско ниво.

Новите правила за пестицидите налагат природосъобразното им използване, за да се ограничи контактът с тях. Също така законодателството премества акцента от самите химикали към системи за интегрирано управление  на вредителите, при които се разработват стратегии за защита на растенията с цел насърчаване на природните механизми за контрол.



По материали от издание на Европейската комисия  "Европа и вие"  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия