Montana spring sessions и най-голямата рампа на Балканския полуостров

 Монтана построи най-голямата рампа на Балканския полуостров. Тя се намира в “Слънчевата градина”, в центъра на града. На площадките е висока 4 метра, на канала 5 метра и е дълга 12 метра. Освен това в стрийт частта има няколко рейла

2010-05-12 18:14:14
Montana spring sessions и най-голямата рампа на Балканския полуостров
 Монтана построи най-голямата рампа на Балканския полуостров. Тя се намира в “Слънчевата градина”, в центъра на града. На площадките е висока 4 метра, на канала 5 метра и е дълга 12 метра. Освен това в стрийт частта има няколко рейла и парапета с височина около 50 см, spine, наклонен хард рейл и малък скок, box и тръба.

 Откакто е построена рампата в града, започнаха да се провеждат състезания от локален мащаб и дори европейско първенство, което събра майстори на скоковете от различни държави:  скейтъри и блейдъристи  от България, Белгия, Испания и Англия.
 
 Montana Spring Sessions е инлайн върт/стрийт фестивал, който има за цел популяризирането на кънките в България, защото карането на кънки на рампа специално, е един от онези не особено популярни, но много екстремни спортове, който се развива светкавично в последните няколко години.
 
 Всяка пролет той събира приятели и почитатели на планината, снега, сноуборда, ските и други екстремни спортове, които заедно отбелязват края на зимния сезон. Евентът е идеална възможност за всички да се съберем и да посрещнем пролетта с усмивки, яка музика и вече традционното инлайн върт и стрийт състезание.

 На тази рампа по време на едно от състезанията в т. нар. демонстрация Vert session взеха участие световноизвестните про-скейтъри  Пит Кинг (Pete King), Рентън Милър (Renton Miller), Томас Кринг (Thomas Kring), Рикардо Оргега от Испания , австралиецът Шейн Йост - третия най-добър кънкьор в света и един от най-добрите блейдъри в Европа - Кевин Лопес, който изпълни най-високият скок 11 метра над земята и е шести в световната ранглиста за професионалисти (Белгия ), Рич Паркър и Алекс Ийстууд от Англия, както и холандецът Свен Бокхорст. Не може да не споменем и имената на българските участници, които също взеха ума на зрителите: екипа на Тийм Дизастър - Павел Митренга-Митрето, Кирил Траянов-Дон К*р, Борис Грозев-Коян и Петър Дамянов-Комуниста, заедно с Юлиян Арсов-Варната. При стрийт състезанието Джокерс Тийм и приятели,  Любомир Дачев-LP, Гената, момчета от Монтана , силно впечатление направи смелостта на единственото момиче в състезанията Християна Мутафчиева и други.

 Европейското състезание се проведе в Монтана, тъй като в момента там е единственото място в България, което разполага с рампа приближаваща се по височина и извивка до тези в чужбина. Публиката наброяваше около 100 човека – истински ценители на спорта. Не липсваха и много странични наблюдатели. Различни хора минаваха покрай рампата, спираха се, изказваха коментари и след това тихомълком си продължаваха по пътя. Неголямата публика може би беше в плюс, тъй като направи събитието още по истинско. На такива места еуфорията идва от хората, които наистина разбират и обичат спорта.

 Много хора просто са гледали снимки по списанията, клипове в интернет и телевизията, но в Монтана зрителите виждат наживо сложни изпълнения: 1080, McTwist 900, Flat 5 и много грайндове, байо 540 през канала, фейки 900, двойно задно салто през глава във въздуха (т.нар. двоен бекфлип) и на двойно завъртане на тялото около оста си (двоен флетспин), салта с превъртане до 1 100 градуса и изпълнения със много скорост.

 Град Монтана отново бъше домакин на вече превърналото се в традиция състезание Montana Spring Sessions на 8-9 май 2010 година! Градът събра елита на българската инлайн сцена, както и най-добрите скиори, сноубордисти и BMX карачи.

 Нашите национали тренират на малка по размери рампа в София, а през почивните дни и през ваканцията идват да скачат в Монтана.

 Aвтор: Mаги
Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия