Европа и аз - част 5

Както ясно показва хранителната помощ от 1 милиард евро през 2009 година, ЕС е насочил поглед не само към себе си, а и към  други места в стремежа си към подобряване живота на хората, обръщайки внимание на бедността и глада по света. ЕС п

2010-05-11 11:33:57
Европа и аз - част 5
Както ясно показва хранителната помощ от 1 милиард евро през 2009 година, ЕС е насочил поглед не само към себе си, а и към  други места в стремежа си към подобряване живота на хората, обръщайки внимание на бедността и глада по света.

ЕС помага на повече от един милиард души в Африка, Азия и Латинска Америка в борбата им против глада. През 2009 година хранителната помощ на ЕС в размер на 1 милиард евро подсигури бърза и мащабна подкрепа на малките земеделски стопанства, която цели да подсили земеделското производство в 50 държави, в които населението се бори със задълбочаващата се хранителна несигурност, породена  от високите цени на храните и икономическата криза.

ЕС подпомага закупуването на торове и семена, осигуряващи "предпазни мрежи" за най-уязвимите и микрокредитиране на местните земеделски стопани, подобрява селския транспорт и подсигурява обучение. Съюзът осигурява почти 60 процента от помощта  за глобално развитие, което го превръща в най-големия донор в света.

В Зимбабве 176 000 земеделски стопани са получили семена и торове, като това може да спомогне за удвояване на обичайната хранителна продукция в страната. В Бангладеш е налице проект, който разкрива възможности за работа за 78 000 уязвими селскостопански домакинства - това са само два примера за действията на ЕС за снабдяване с храни в развиващите се страни.

Европейската комисия също така е осигурила хранителната сигурност в основата на своята помощ за развитие. Тя ще участва с около 3 милиарда евро в рамките на инициативата за глобална хранителна сигурност, договорена на срещата на световните лидери на Г-8 през 2009 г.



По материали  от издание на Европейската комисия "Европа и вие"


 
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия