Боно - човекът за когото  музиката е бунт, става на  50 години! Кой би помислил, когато  погледне чаровния ирландец!

Половин век революция в музика - това е животът на фронмтмена на U2, Боно Вокс. Роден е в Дъблин на 10 май 1960 година с името Пол Дейвид Хюсън. Като дете бил много разсеян и свадлив, заради което приятелите и близките му го наричат Антихриста. Когато Пол е на 14 години, майка му умира, по време на погребението на дядо му, от мозъчен  аневризъм. Именно тази драма  в живота на  младежа определя твърдия му характер, а песните от по-ранния  му период нерядко засягат тази трагедия.

Боно се жени за училищната си любов  Алисън Стюарт и двамата имат 4 деца. Любовта и работата вървят ръка за ръка. Първият албум,  Воу,  U2  издават през 1980 година, а световната им слава идва през 1984 година. 

В началото  групата е в състав Дейвид Евънс и брат му Дик /който по-късно напуска/, Адам Клейтън и Лари Мълън. Отначало Боно свирел, но толкова зле, че счупили китарата в главата му и му казали да  пробва да пее. Така той хванал  микрофона и установил, че може да го прави.

Фронтменът на U2  не сваля слънчевите очила по няколко причини - и от суетност, и от желание за уединение, и от свръхчувствителност /има проблем с дясното око - то често се зачервява и подува/.

Музикантите са най-добрите посланици, а   U2 винаги са били чувствителни към политическите проблеми в собствената си  страна, както и към проблемите на бедните. Ето защо Боно, като филантроп,   бе приет  миналата седмица от Барак Обама в Овалния кабинет.


От 1984 година  Боно е говорител на  организацията с идеална цел за борба с бедността "Нетейд". Като привлича на своя страна много звезди, Боно участва от 1999 година в програми  за решаването на проблеми с дълговете на третия свят.

През 2002 година ирландецът създава организация, наречена DATA /Debt, AIDS, Trade in Afrika/. Целта на организацията е да фокусира вниманието на обществеността върху СПИН-а и контрабандата в Африка. През 2005 пък певецът е на корицата на Time като един от "най-добрите самаряни" заедно със семейство Гейтс.

Дейността на Боно гневи някои негови колеги. Брайън Джонсън от AC/DC, например, го нарича лицемер и демагог. Въпреки  критиките , обаче,  Боно бе номиниран за Нобелова награда за мир, "Тайм" редовно го включват в годишния си списък на героите на Европа, а музикалното списание "Кю" е провъзгласило  певеца за най-влиятелната личност в музиката. 


Да пожелаем здраве,  щастие и успехи на Боно и да си помечтаем да  видим  и ние  U2 в България. Дано!  
Автор: Албена Иванова