Европа и аз - част 3

Всеки човек се разболява. ЕС подпомага научните изследвания в сферата на медицината в много приоритетни области. Все още са налице повече болести, отколкото успешни лечения - както безмилостно показва нарастващият проблем със заболявания, като

2010-05-09 11:03:26
Европа и аз - част 3
Всеки човек се разболява. ЕС подпомага научните изследвания в сферата на медицината в много приоритетни области.

Все още са налице повече болести, отколкото успешни лечения - както безмилостно показва нарастващият проблем със заболявания, като болестта на Алцхаймер, например. Изследователите все още се опитват да идентифицират голяма част от процесите, които генерират дадена болест, така че да  могат да бъдат разработени нови методи на лечение.

За да насочи вниманието към научните изследвания в Европа, ЕС създаде нова програма, чрез която да се увеличат възможностите за откриване на нови лечения. Тази инициатива за иновативна медицина на стойност 2 милиарда евро обединява индустрията и академичната общност в конкретни проекти за премахване на пречките, които често забавят прехода от научните открития към разработването на нови лекарства.

ЕС координира също и дейностите по превенция, диагностика, лечение и грижи, като съдейства и за научните изследвания в областта на вирусните заболявания.  Предложенията за проекти относно грипните заболявания ще хвърлят по-голяма светлина върху разпространението и наблюдението им и ще  спомогнат за разработване на нови терапии, включително за грип H1N1.


През юли 2009 г.  Европейската комисия предприе нови стъпки за борба с болестта на Алцхаймер и другите форми на деменция, на които понастоящем са жертва повече от седем милиона души в Европа и за които се предполага, че ще засегнат два пъти повече души
през следващите 20 години. Комисията също поощрява обединяването на националните ресурси  чрез съвместно програмиране на инвестициите в научни изследвания. От 2002 година насам ЕС  е вложил близо   175 милиона евро за научни изследвания върху функционирането на мозъка и стареенето.


По материали от издание на Европейската комисия "Европа и вие" Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия